Κλιμακώνει η Άγκυρα την ένταση στην Συρία

-
1

Έκκληση στις παγκόσμιες δυνάμεις να σταματήσουν τον βομβαρδισμό  της περιοχής Αφρίν στη βόρεια Συρία από τους Τούρκους απηύθυνε την Τετάρτη το κύριο κουρδικό κόμμα της Συρίας, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει εδώ και ημέρες για μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Αφρίν, η οποία είναι ένα από τα τρία αυτόνομα καντόνια που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις.

Το PYD υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η Αφρίν δεν είναι μόνη της» και δεσμεύεται ότι όλη η βόρεια και ανατολική Συρία θα σταθεί στο πλευρό της. Παραλλήλως, μιας και αποτελεί την πολιτική πτέρυγα του YPG, το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει αμέσως δράση για να μετατραπούν σε ασφαλή ζώνη, όλα τα εδάφη της βόρειας και της ανατολικής Συρίας, που τελούν υπό κουρδική ηγεσία και χαρακτηρίζει τις τουρκικές αρχές «απειλή για οποιαδήποτε λύση στην συριακή κρίση».

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού αριστερού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα σε συριακά εδάφη, ανταλλάσουν τις τελευταίες ημέρες κατηγορίες για βομβαρδισμούς γύρω από την περιοχή Αφρίν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC, τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από την μεθόριο με τη Συρία, που δείχνουν την ανάπτυξη από την Τουρκία στρατού και αρμάτων μάχης. Μάλιστα σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των τουρκικών μέσων, ο τουρκικός στρατός σημαδεύει ήδη τους «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί η Άγκυρα τις δυνάμεις του YPG. Παραλλήλως υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμό της περιοχής από το τουρκικό πυροβολικό.

Τις τελευταίες ημέρες, ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός στη Συρία ανακοίνωσε την δημιουργία, από κοινού με τις συμμαχικές τους συριακές πολιτοφυλακές, μιας νέας συνοριακής δύναμης 30.000 ανδρών στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Το σχέδιο αυτό εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί την συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε να συντρίψει εν τη γενέσει της την νέα δύναμη στην περιοχή.

Αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την συνάντηση που είχε την Τρίτη στον Καναδά με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, σημείωσε ότι η Άγκυρα δεν θα περιορίσει τις «ανασχετικές» δράσεις της στην περιοχή Αφρίν και μπορεί να προχωρήσει και στην πόλη Μανμπίτζ, που επίσης βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπιού.

Πριν από λίγο (αργά το βράδυ της Τετάρτης) το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα δώσει άμεση απάντηση σε κάθε απειλή που θα προέλθει από τη δυτική Συρία και μπορεί να βλάψει τη χώρα. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει τον σχηματισμό ενός «τρομοκρατικού στρατού» κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και απαίτησε να ανακτηθεί χωρίς καθυστέρηση όλος ο οπλισμός που δόθηκε στους Κούρδους μαχητές στη Συρία.