Κόμεϊ : Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει “ανόητα ψέματα”

Κόμεϊ : Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει “ανόητα ψέματα”

O πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέει “ανόητα ψέματα,” όταν επιτίθεται στο FBI, αλλά και στις έρευνες που έγιναν για την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, μεταδίδει το CNN. Η ανάρτηση έγινε μετά την επανεξέταση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ του αρχικού σταδίου της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διατάξει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να βοηθήσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει πλέον κι αρμοδιότητα αποχαρακτηρισμού δημοσίων εγγράφων, ώστε αυτά να μην είναι απόρρητα και να μπορούν να δημοσιευθούν.

“Προχωρήστε και ερευνήστε όσους έκαναν έρευνες, αν αυτό επιβάλλεται,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Κόμεϊ.
“Όταν όλες αυτές οι έρευνες ολοκληρωθούν θα βρείτε ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε, ενώ η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην αποκάλυψη της αλήθειας για σοβαρούς ισχυρισμούς. Δεν υπήρξε διαφθορά. Δεν υπήρξε προδοσία. Δεν έγινε προσπάθεια καταστρατήγησης. Αυτά είναι ψέματα κι ανόητα ψέματα. Υπήρξαν μόνο καλοί άνθρωποι που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ήταν αλήθεια, υπό συνθήκες που δεν είχαν προηγούμενο”.

Ο Κόμεϊ έχει γράψει πρόσφατα ότι, κατά την δική του αίσθηση, ο πρόεδρος Τραμπ “κατέτρωγε”την ψυχή κορυφαίων αξιωματούχων που εργάζονταν για τον ίδιο.
Από την μεριά του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν αντέδρασε προηγούμενα μέσα στον μήνα στην άσκηση κριτικής από τον Κόμεϊ, λέγοντας ότι ο πρώην διευθυντής του FBI “φαίνεται να ενεργεί ως ένας προκατειλημμένος σχολιαστής.”

Η απόλυση του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερευνών που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγινε προσπάθεια παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο ή συνεργάτες του, ώστε να σταματήσει η έρευνα που έκανε το FBI για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.

Στο μεταξύ, όπως έχει γίνει γνωστό στην Ουάσινγκτον, ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν του Περιφερειακού Δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον, έδωσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης προθεσμία μέχρι μεθαύριο, προκειμένου να δημοσιοποιήσει χωρίς επεξεργασία, τμήματα του πορίσματος του Μιούλερ, που αναφέρονται στον Φλιν, όπως επίσης κι απομαγνητοφωνήσεις από τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τον Κίσλιακ, αλλά κι άλλο απομαγνητοφωνημένο υλικό, στο οποίο δικηγόρος που συνδέονταν με τον πρόεδρο Τραμπ έκανε αναφορά στην συνεργασία του Φλιν.

Η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το πόρισμα του Μιούλερ θα αποκαλύψει στοιχεία για τον τρόπο δράσης του Μιούλερ, ενώ οι απομαγνητοφωνήσεις θα δώσουν πληροφορίες για το τι ακριβώς συζήτησε ο Φλιν με τους Ρώσους, προκαλώντας της ανησυχία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν έχει διευκρινιστεί επίσης, ποια είναι τα στοιχεία του πορίσματος που έχουν αφαιρεθεί από αυτό, αλλά και ποια από αυτά σχετίζονται με την υπόθεση του Φλιν.

Επίσης, δεν έχουν γίνει γνωστά αρκετά πράγματα, σχετικά με τον τρόπο που έχει δομηθεί το πόρισμα του Μιούλερ.
Οι συζητήσεις μεταξύ του Φλιν και του Κίσλιακ κατά την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας έχουν παρουσιαστεί μόνο περιληπτικά μέσω δικαστικών εγγράφων, αλλά κι από το πόρισμα του Μιούλερ. Οι απομαγνητοφωνήσεις των συζητήσεων αυτών, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη απόρρητες, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, για μία σημαντική διάσταση της έρευνας του Μιούλερ.

Τα τηλεφωνήματα αυτά μεταξύ του Φλιν και του Ρώσου διπλωμάτη, στα οποία είχαν συζητηθεί οι ρωσικές αντιδράσεις στις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά και η επερχόμενη (τότε) ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς, οδήγησαν τον Φλιν να καταθέσει ψευδώς ενώπιον του FBI.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει συμφωνήσει να επιτρέψει στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας να διαβάσουν επεξεργασμένα τμήματα του πορίσματος μέσα στην εβδομάδα και υπό όρους που δεν έχουν γίνει γνωστοί. Παρά το σχέδιο αυτό, οι επιτροπές δεν θα έχουν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο του πορίσματος κι αναφορικά με τα στοιχεία που σχετίζονται με την ομοσπονδιακή επιτροπή ενόρκων (grand jury).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι