Κοτζιάς: Εμείς διαμορφώνουμε το περιεχόμενο του Συμφώνου

Σύνταξη SLpress.gr
1

«Δημιουργική και παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την συνάντηση που είχε με τον Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. Εξήγησε επίσης ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει.

Είπε επίσης ότι επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων Νίμιτς που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά, αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους.  Νομίζω ότι καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».

Σε ό, τι αφορά ερωτήσεις σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το Σύμφωνο ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς».

Εξήγησε ακόμη ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση», ενώ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ακόμη ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».

Ο κ. Κοτζιάς έκανε τέλος σαφές ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις εληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».

Θετικός προς τις ελληνικές θέσεις ο Νίμιτς

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» ανέφερε νωρίτερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ακόμη ότι «υπάρχει μία δυναμική» ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις. Δήλωσε μάλιστα δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ.

Ο Νίμιτς χαρακτήρισε  εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς. Επισήμανε ακόμη ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αρνήθηκε ωστόσο να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη ότι : «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή". «Σε ό, τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Δεν αμβλύνονται οι ανησυχίες της ΝΔ

Ο Νίμιτς πριν την συνάντησή του με τον Κοτζιά είχε συναντηθεί και με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο. Λεπτομέρειες για όσα συζητήθηκαν σε αυτήν την συνάντηση δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο ο Νίμιτς παραπονέθηκε ότι δεν μπορεί να κάνει διακοπές και ότι του γκρινιάζει η γυναίκα του. Τότε ο Κουμουτσάκος του απάντησε ότι αυτός είναι ένας άλλος λόγος για να επιδιώξει την λύση.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον κ. Κουμουτσάκο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα να αδράξουμε τη στιγμή για λύση» και ότι «υπάρχει θετική δυναμική και θετικό κλίμα στις δύο χώρες για ανεύρεση λύσης».

Ο Τομεάρχης της ΝΔ πάντως δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Νίμιτς «δεν αμβλύνει τις ανησυχίες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι  «η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη, να προβλέπει την εξάλειψη κάθε αλυτρωτισμού, να είναι αποδεκτή από τους Έλληνες και να υιοθετηθεί για όλες τις χρήσεις και από όλους». Πρόσθεσε επίσης ότι για να γίνουν αυτά μόνη λύση είναι  η αλλαγή του συντάγματος στη γειτονική χώρα. Υπέρ μιας λύσης πακέτο τάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Τα 4 ονόματα στα σλαβικά

Υπενθυμίζεται ότι τα ονόματα που φέρεται να έχει προτείνει  ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)