Κοτζιάς: Η τουρκική παρουσία στο Αφρίν θέτει υπό αμφισβήτηση την Συνθήκη της Λωζάννης

-
2

Στο σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην εναρκτήρια ομιλία του στην 3η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» είπε ο κ. Κοτζιάς, δίνοντας το στίγμα ότι, στην συνάντηση,  οι διαβαλκανικές σχέσεις θα εξεταστούν όχι μόνο υπό το πρίσμα κάποιων χωρών που έχουν κοινά σύνορα, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο

Αναφερόμενος στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στη Συνάντηση τόνισε την ανάγκη να αναπτύξουν μεγαλύτερη συνδεσιμότητα και συνεργασία με δύο στόχους: Πρώτον την ολοκλήρωση όλων εκείνων των εργασιών και προϋποθέσεων για την ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον την προετοιμασία της συνεργασίας τους, εντός της ΕΕ.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρωτοβουλία για την Υπουργική Συνάντηση των τεσσάρων χωρών, η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα, έχει γίνει πλέον θεσμός και έχει διευρυνθεί, καθώς πέραν των υπουργών Εξωτερικών μετέχουν και άλλοι υπουργοί. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί ότι η συνεργασία των χωρών που μετέχουν στην συνάντηση βαθαίνει και τα θέματα που την απασχολούν εξειδικεύονται. Με αυτό το κεκτημένο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να επεκταθεί η συνεργασία και σε επίπεδο αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων για θέματα όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο.

«Κατ’ επίφαση» εμφύλιος ο πόλεμος στην Συρία

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Συρία, καθώς οι εξελίξεις εκεί επηρεάζουν την Μέση Ανατολή, την Ευρώπη (προσφυγικό), αλλά και την παγκόσμια ισορροπία, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι στην χώρα διεξάγεται ένας «κατ΄επίφαση» εμφύλιος πόλεμος, καθώς σε αυτόν εμπλέκονται άλλες εννέα δυνάμεις. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις, ειδικά για τις επιπτώσεις του προσφυγικού. Σημείωσε μάλιστα ότι η νομοθεσία της Συρίας δεν εξασφαλίζει τις περιουσίες των περίπου 14.000.000 προσφύγων και αυτό βάζει σημαντικά εμπόδια στην μελλοντική επιστροφή τους.

Σε ό, τι αφορά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτή η ενέργεια θέτει υπό αμφισβήτηση την Συνθήκη της Λωζάννης στα ανατολικά της Τουρκίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρόκειται για ένα γεγονός, το οποίο απασχολεί αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Αναγκαιότητα η διαβαλκανική συνεργασία

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία, σε επίπεδο υπηρεσιών των τεσσάρων χωρών, για την  αντιμετώπιση του προσφυγικού και την φύλαξη των συνόρων. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε όλους του τομείς και αναφέρθηκε στην θετική ατζέντα στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της Συνάντησης, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον οποίο θα συζητήσει και για το θέμα του ονόματος.

Ερωτηθείς πάντως, αν στο χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας συζητήθηκε το θέμα της ΠΓΔΜ, απάντησε, με χιούμορ: «Με τους τέσσερις, να βάλουμε και άλλους;»

Στην Συνάντηση, από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Από την Αλβανία συμμετέχουν στη Συνάντηση οι υπουργοί Ντιτμίρ Μπουσάτι, Ροβένα Βόντα, Αρτάν Σκρέλι. Από τη Βουλγαρία οι Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, Βαλεντίν Ράντεφ και από την ΠΓΔΜ οι Νίκολα Ντιμιτρόφ, Μαγκνταλένα Νεστόροφσκα, Τζασμίνα Κίρκοβα.