Κοτζιάς: Το περιστατικό στα Ίμια αφορά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

-
0

Παρεμβάσεις στα κυρίαρχα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βόρειο Κορέα, καθώς και το θέμα της συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας με τις προς ένταξη χώρες έκανε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την άτυπη σύνοδο της ΕΕ στην Σόφια.

Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, ο υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ένταξή της στην ΕΕ θα είναι εφικτή, εξευρωπαΐζοντας τη γειτονική χώρα, ενώ, αναφερόμενος στο επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, ανέδειξε το γεγονός ότι αυτό αφορά τα εξωτερικά σύνορα  της ΕΕ. Κάλεσε επίσης τους εταίρους να συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο και να αντιδρούν, όποτε χρειάζεται.

«Εμείς δεν ανταποδώσαμε, καθώς είμαστε χώρα με ευθύνη και αίσθηση του μέτρου», είπε ο Νίκος Κοτζιάς, ευχαριστώντας παραλλήλως τα ευρωπαϊκά όργανα για την θέση που πήραν,  καταδικάζοντας το επικίνδυνο περιστατικό.

Με αφορμή την κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός εξωτερικών ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή και, ειδικότερα για την Συρία, υπενθύμισε τις τοποθετήσεις του το 2015, ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα τελειώσει, γιατί παρεμβαίνουν εξωτερικοί παράγοντες και τον τροφοδοτούν με μέσα και προσωπικό.

Δυτικά Βαλκάνια και ΕΕ

Σε ό, τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της ΕΕ, χαιρετίζοντας την σημασία που αποδίδεται στην εκπλήρωση του συνόλου των απαιτούμενων κριτηρίων από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να τίθεται μόνο το θέμα της προετοιμασίας των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, αλλά και της προετοιμασίας της ίδιας της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική και δημοκρατική λειτουργία της μετά την διεύρυνση. Θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πτυχές θεσμικού χαρακτήρα, αλλά και χρηματοδότησης, είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε και την ανάγκη να γίνει μία συζήτηση γύρω από το μέλλον της ΕΕ, η οποία εκτός από την διεύρυνση θα αφορά και την εμβάθυνση. Εξέφρασε μάλιστα και την ετοιμότητα της Αθήνας να φιλοξενήσει μία διάσκεψη με τις ευρωπαϊκές χώρες του Βίσεγκραντ, τα βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ  και τις υποψήφιες προς ένταξη βαλκανικές χώρες, στην οποία θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης. Τέλος, σε ειδική αναφορά στους όρους της διεύρυνσης της ΕΕ, υπογράμμισε ότι πρέπει να περιλαμβάνεται και η αποδοχή του δικαίου της θάλασσας.

Σημειώνεται ότι στην σημερινή δεύτερη σύνοδο, οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» συναντήθηκαν με τους ομολόγους των υποψήφιων κρατών (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία), ενώ η Τουρκία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Οι εταίροι εστίασαν στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν οι  υποψήφιες χώρες, κυρίως στο κράτος δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ τέθηκε και η προοπτική αυξημένης συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.