Κράτηση των μεταναστών σε πλοία προτείνουν Σαλβίνι και Κικλ

-
76

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και της Ιταλίας πρότειναν να κρατούνται πάνω στα πλοία οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, μέχρι να ολοκληρωθεί ένας πρώτος έλεγχος για τις  πιθανότητες να τους παρασχεθεί άσυλο στην ΕΕ.

Την πρόταση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ  στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Βιέννη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι.

Η Λέγκα στην Ιταλία, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία, αλλά και άλλα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη πιέζουν μήνες τώρα για την εφαρμογή ενός συστήματος, βάση του οποίου, οι μετανάστες που διασώζονται στην Μεσόγειο να στέλνονται πίσω στην Αφρική, μέχρις ότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Η πρόταση του Κικλ είναι μια εναλλακτική λύση στην πρόταση για τη δημιουργία «περιφερειακών εξέδρων αποβίβασης» στα λιμάνια της Μεσογείου απ’ όπου οι αφιχθέντες μετανάστες θα μοιράζονται στις χώρες της ΕΕ.

«Σε φροντίζουν καλά πάνω σε ένα πλοίο», είπε ο Κικλ , προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα πρέπει να μην επιτρέπεται η είσοδος στην Ευρώπη σε όσους δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο.

Ο Σαλβίνι, εναντίον του οποίου εισαγγελικές αρχές της Σικελίας  διενεργούν έρευνα με την κατηγορία της «παράνομης κατακράτησης», επειδή δεν επέτρεψε σε περίπου 100 διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν, είπε ότι στηρίζει αυτήν την ιδέα.

«Είμαι απολύτως υπέρ της πρότασης» είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «πόσο ειρωνικό είναι που επειδή κράτησα μια ομάδα μεταναστών πάνω σε ένα πλοίο σε ιταλικό λιμάνι για δέκα ημέρες, ένας Ιταλός δικαστής με έθεσε υπό έρευνα για απαγωγή».