Κρήτη: Η διαδικασία ερευνών υδρογονανθράκων μπορεί να ξεκινήσει…

Κρήτη: Η διαδικασία ερευνών υδρογονανθράκων μπορεί να ξεκινήσει…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

«Οι συμβάσεις της Κρήτης μπορούν πλέον να πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο, καλώς εχόντων των πραγμάτων να περάσουν από τη Βουλή και να ξεκινήσουν οι εργασίες με την κοινοπραξία που έχουμε με την Total και την ExxonMobil».

Αυτά δηλώνει ο διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος στην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ», Γιώργος Μυκονιάτης, μετά την υπογραφή της απόφασης για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο κ. Μυκονιάτης αναφέρει ότι «στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου υπογράφονται οι συμβάσεις για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό», αποτιμά το πρόγραμμα που υλοποίησαν τα ΕΛΠΕ τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και παρουσιάζει τον μελλοντικό προγραμματισμό.

Επισημαίνει ότι «όταν το 2012 άρχισε να αναθερμαίνεται η κουβέντα για το αν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα ή όχι, εμείς έχοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία, αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι, ναι, υπάρχει πετρελαϊκό δυναμικό στη χώρα, πείσαμε τους εταίρους για τις ιδέες που έχουμε, τις γεωλογικές μας ιδέες, ότι κάτι υπάρχει και το υπουργείο ξεκίνησε με τρεις περιοχές στην αρχή -τον Πατραϊκό, τα Γιάννενα, το Κατάκολο».

Από τις συμβάσεις παραχώρησης που υπογράφηκαν στη συνέχεια, το στέλεχος των ΕΛΠΕ σημειώνει ότι σήμερα είναι πιο ώριμες οι διαδικασίες για μια ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο, «όπου βρήκαμε μία πολλά υποσχόμενη γεωλογική δομή, η οποία εάν έχει πετρέλαιο, σημαίνει 120-140 εκατ. βαρέλια σε απολήψιμα αποθέματα». Προσδιορίζει μάλιστα χρονικά την ερευνητική γεώτρηση στο πρώτο εξάμηνο του 2020 «εφόσον πάρουμε και τις περιβαλλοντικές άδειες».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ο κ. Μυκονιάτης παρατηρεί ότι αυτή αποδεικνύεται τόσο από την πρόσφατη υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση των ερευνών στην Κρήτη όσο και από τις συμβάσεις που έχουν περάσει μέχρι στιγμής από τη Βουλή για τις έρευνες σε Πατραϊκό, Γιάννενα, Κατάκολο, Μπλοκ 2 δυτικά της Κέρκυρας.

Σχετικά με τις περιοχές στις οποίες εστιάζεται το ενδιαφέρον, επισημαίνει ότι «υπάρχουν ερευνητικές περιοχές ανατολικά- δυτικά της Θάσου, υπάρχει πετρέλαιο στην περιοχή και το γνωρίζουμε».

«Στη Δυτική Ελλάδα η Αδριατική παράγει, υπάρχουν κοιτάσματα, αντίστοιχα κοιτάσματα υπάρχουν στην Αλβανία και αυτές οι γεωλογικές δομές φαίνεται ότι συνεχίζουν στην Ελλάδα» και πρακτικά, μιλάμε για όλο το Ιόνιο, κατεβαίνοντας πιο κάτω οι γεωλογικές δομές μάς δείχνουν ανάλογα δεδομένα για την Κρήτη και όλο αυτό πλέον είναι ένα ενιαίο τόξο, στο οποίο δουλεύουμε συστηματικά, γιατί εκεί πιστεύουμε ότι υπάρχει το πετρελαϊκό δυναμικό της χώρας και επενδύουμε σε αυτό», αναφέρει.

Ερωτηθείς για τα προσδοκώμενα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, εξηγεί ότι μόνο τα απολήψιμα αποθέματα του Πατραϊκού «θα αποδίδουν 200 εκατ. ετησίως στο κράτος μέσω της φορολογίας από τις συμβάσεις μίσθωσης και 20 εκατ. ετησίως στην τοπική αυτοδιοίκηση από τον λεγόμενο περιφερειακό φόρο», δηλαδή σε ορίζοντα 25ετίας 5 δισεκατομμύρια για το κράτος, τα οποία μέσω του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών θα διατεθούν για το κοινωνικό κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, κατά το νορβηγικό μοντέλο. Αντίστοιχα, για τις τοπικές κοινωνίες εξηγεί ότι «ένα κοίτασμα 120-140 εκατ. βαρελιών σε ορίζοντα 25ετίας σημαίνει 300 άμεσες θέσεις εργασίας και 900 έμμεσες».

Σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ερευνών διαβεβαιώνει ότι είναι μηδενικό και ότι υπάρχουν μύθοι και πραγματικότητες που κάθε φορά η εταιρεία συζητά και εξηγεί στις τοπικές κοινωνίες, για να καθησυχάζει τις ανησυχίες τους.

«Υπάρχει αυστηρό ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπάρχει ελληνικό πλαίσιο, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να γίνουν άψογα οι εργασίες, χωρίς να συμβεί το παραμικρό», διαβεβαιώνει, ενώ αναφορικά με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των ΕΛΠΕ διευκρινίζει: «Κάνουμε δράσεις και τις κάνουμε παντού, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει πετρέλαιο. Δεν είναι μοχλός μας ότι κάνουμε τις δράσεις εκεί όπου υπάρχει πετρέλαιο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι