Κυπριακό και ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πάνε μαζί, λέει ο Μάας

-
120

«Η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι θέμα της Άγκυρας το πώς θα εξελιχθεί η σχέση της με την ΕΕ.

Ο κ. Μάας είπε επίσης ότι «μία βελτίωση των σχέσεων θα ήταν προς το συμφέρον όλων» και ζήτησε εποικοδομητική στάση, κυρίως από την Τουρκία, για την επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία  στηρίζει τις διαδικασίες «για μία μόνιμη και βιώσιμη λύση».

Η εξομάλυνση των σχέσεων είναι στόχος και του Βερολίνου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ενώ επαίνεσε τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης στην κατεύθυνση της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με χώρες της περιοχής.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναλάβει τον ρόλο της για την επίλυση του Κυπριακού. Από τη στάση της εξαρτάται το εάν θα έρθει κοντά στην ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο κ.  Χριστοδουλίδης.