Κυρώσεις και στην Ουγγαρία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

-
68

Την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία για την "επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων" ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στα όργανα της ΕΕ.

Η Ουγγαρία είναι σε αντιπαράθεση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για το μεταναστευτικό και κυρίως για την άρνησή της να δεχθεί μετανάστες που καταφθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο πρωθυπουργός Όρμαν άλλωστε είναι από τους πρωτεργάτες της ομάδα του Βίζεγκραντ, η οποία αποτελεί τον δεύτερο, μετά την Ιταλία, σημαντικό πόλο αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον  Δεκέμβριο του 2017 και κατά της Πολωνίας για το θέμα της Δικαιοσύνης, όχι όμως από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά με απόφαση της Κομισιόν.