Κυρώσεις και στο Διεθνές Δικαστήριο θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ

-
170

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν σήμερα με κυρώσεις τους δικαστές και τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αν  ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος Αμερικανών, Ισραηλινών ή άλλων συμμάχων της Ουάσινγκτον.

«Θα απαγορεύσουμε σε αυτούς τους δικαστές και εισαγγελείς την είσοδο στις ΗΠΑ. Θα επιβάλουμε κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία τους και θα ξεκινήσουμε ποινικές διώξεις σε βάρος τους στο δικό μας δικαστικό σύστημα», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Μιλώντας στην Federalist Society, μια συντηρητική οργάνωση της Ουάσινγκτον, ο Μπόλτον εξαπέλυσε μία χωρίς προηγούμενο επίθεση εναντίον του ΔΠΔ, χαρακτηρίζοντάς το «αναποτελεσματικό, ανεύθυνο και σαφώς επικίνδυνο». Αφορμή για την επίθεση στάθηκε το ενδεχόμενο  να διεξαχθεί έρευνα από το ΔΠΔ σε βάρος στρατιωτικών που έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά κατά κύριο λόγο εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος του.

Κόντρα μέχρις εσχάτων

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΔΠΔ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, όταν  η εισαγγελέας του, Φάτου Μπενσούντα, ανακοίνωσε ότι θα ζητούσε από τους δικαστές άδεια για την διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου  στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Μπόλτον είπε ότι το ΔΠΔ μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ανακοινώσει την έναρξη «επίσημης έρευνας εναντίον αυτών των Αμερικανών πατριωτών» πρόσθεσε ωστόσο, ότι «σήμερα, παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου», της επετείου των επιθέσεων του 2001 στις ΗΠΑ, έχει να απευθύνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκ μέρους του πρόεδρου Τραμπ. Το μήνυμα αυτό είναι ότι «οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουν τους συμπολίτες μας και εκείνους τους συμμάχους μας που διώκονται άδικα από αυτό το παράνομο δικαστήριο».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν θα συνεργαστεί με το ΔΠΔ, δεν θα του παράσχει καμία βοήθεια και δεν θα προσχωρήσει σε αυτό. Παραλλήλως προειδοποίησε να μην γίνουν έρευνες ούτε σε βάρος του Ισραήλ, μετά από παρότρυνση της Παλαιστινιακής Αρχής. «Αν το Δικαστήριο τα βάλει με εμάς, με το Ισραήλ ή με άλλους συμμάχους των Αμερικανών, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί», είπε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον.