Κυβέρνηση με το στανιό

-
1

Αυστηρότατο και εντατικοποιημένο είναι το χρονοδιάγραμμα των διερευνητικών συνομιλιών που ξεκίνησαν πριν λίγο στο Βερολίνο (11:00 ώρα Ελλάδος) για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού.

Οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν με την συνάντηση των τριών αρχηγών, Άγγελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD), ενώ δύο ώρες αργότερα έχει προγραμματιστεί η διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των 13 εκπροσώπων κάθε κόμματος.

Το πρόγραμμα είναι «γερμανικό» και ενδεικτικό του αυστηρού χρονοδιαγράμματος είναι ότι προβλέπεται μόλις ένα ημίωρο διάλειμμα για φαγητό. Βάση προγράμματος, στις 17:30 θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση κάθε κόμματος ξεχωριστά, προκειμένου μια ώρα αργότερα να συναντηθούν εκ νέου οι τρεις αρχηγοί για έναν πρώτο απολογισμό των συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά και, αν κριθεί απαραίτητο, θα γίνει νέα συνάντηση των αρχηγών.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα γίνουν σε δύο ομάδες. Η πρώτη έχει ως αντικείμενο θέματα οικονομίας, συγκοινωνιών, υποδομών, ενέργειας, περιβάλλοντος, αγοράς εργασίας, οικογένειας, μετανάστευσης, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η δεύτερη ομάδα θα εστιάσει στα δημοσιονομικά, την φορολογική πολιτική, καθώς και στα ζητήματα παιδείας, έρευνας, θεσμών και εσωτερικών.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό μέχρι την Πέμπτη, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή τα αποτελέσματα θα τεθούν στην κρίση των κομμάτων, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.

Ήδη πάντως, το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα συμμετοχής στην κυβέρνηση σε έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.