Λιγότερο αισιόδοξος από τον Χαν ο Ζάεφ

-
1

Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (το θέμα του ονόματος)» είπε ο Ζαεφ σχολιάζοντας την δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, τον οποίο αποκάλεσε «πολύ καλό φίλο της "Μακεδονίας". Πρόσθεσε επίσης ότι, αν και θα το ήθελε πολύ, πιστεύει πως κάτι τέτοιο «δεν είναι δυνατό».

Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για την οποία είπε ότι γνωρίζει «περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε». Σημείωσε ακόμη ότι αυτό που περιμένει είναι οι δύο πλευρές να καταβάλλουν «μέγιστες προσπάθειες» μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εξέφρασε μάλιστα και την βεβαιότητα ότι «αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Σε ό, τι αφορά την πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι είναι «αυτόματη» και σχολίασε πως αν λυθεί το θέμα του ονόματος σε δύο εβδομάδες, όπως λέει ο Χαν, «αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη». Ο ίδιος πάντως είπε πως πιστεύω «ότι είναι υπόθεση εβδομάδων»,  πρόσθεσε όμως ότι οι «δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».

Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ έγιναν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα Σκόπια, με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον, στην οποία ανακοίνωσε τον σχηματισμό μιας άτυπης ομάδας με την επωνυμία «Οχρίδα», με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, η ομάδα αυτή αποτελείται από προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή και σε αυτήν, εκτός από τον Τζορτζ Ρόμπερτσον, μετέχουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και άλλοι πρώην δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι.