Λιβύη: Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει ο Σάρατζ, αρνείται εμπλοκή στους βομβαρδισμούς ο Χαφτάρ

-
76
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, κατηγόρησε τον αντίπαλό του, τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, για «εγκλήματα πολέμου» μετά την εκτόξευση ρουκετών χθες Τρίτη το βράδυ εναντίον της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Σε ανακοίνωσή του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ διέψευσε ότι ευθύνεται για την επίθεση αυτή, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε «τρομοκρατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που ελέγχουν την πρωτεύουσα».

Ο Σάρατζ μετέβη το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη στις συνοικίες Αμπού Σλιμ και αλ Αντισάρ, στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, που επλήγησαν περισσότερο από τις ρίψεις ρουκετών που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, και τον τραυματισμό 11 ακόμη.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης κατήγγειλε «την ωμότητα και τη βαρβαρότητα» του στρατάρχη Χαφτάρ, τον οποίο χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου», σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε το γραφείο του. «Θα παρουσιάσουμε αύριο έγγραφα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε.

Ο Σάρατζ εκτίμησε ότι «είναι νομική και ανθρωπιστική ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας να λογοδοτήσει αυτός ο εγκληματίες για τις ενέργειές του». Από την πλευρά του ο Χαφτάρ σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε «τρομοκρατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που ελέγχουν την πρωτεύουσα ότι έριξαν τυφλά ρουκέτες τύπου Γκραντ και όλμους» εναντίον της πρωτεύουσας, καταγγέλλοντας «τρομοκρατικές ενέργειες».

Τουλάχιστον επτά ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Τρίπολη χθες το βράδυ γύρω στις 00:30 (ώρα Ελλάδας). Στήλες καπνού υψώθηκαν λίγη ώρα αργότερα από τη συνοικία Αμπού Σλιμ. Από τις 4 Απριλίου οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση του ΛΕΣ για την κατάληψη της Τρίπολης μάχες μαίνονται νότια της πρωτεύουσας, όπου φαίνεται ότι έχει σταματήσει η προέλαση του στρατού του Χαφτάρ. Από τις μάχες έχουν σκοτωθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων τουλάχιστον 174 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Χθες η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα προειδοποίησε ότι «δεν θα διστάσει» να διευρύνει τις έρευνες του δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη. «Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μου», τόνισε.