Λιβύη: Η ΚΕΕ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες λόγω Χάφταρ

Λιβύη: Η ΚΕΕ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες λόγω Χάφταρ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) αποφάσισε να κατανείμει 40 εκατομμύρια δηνάρια (σχεδόν 25,5 εκατ. ευρώ) στο υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε η ίδια, καθώς αυξάνει σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες για να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται η Τρίπολη, η οποία εισέρχεται στον πέμπτο της μήνα.

Η κυβέρνηση του Φάγεζ ας Σάρατζ αποφάσισε εξάλλου να δώσει επίδομα 3.000 δηνάρια (περίπου 1.900 ευρώ) στους άνδρες που πολεμούν εναντίον του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, που εξαπέλυσε στις αρχές του Απριλίου μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η ΚΕΕ δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές δαπάνες της. Τον Απρίλιο, προέβλεψε κονδύλι 2 δισεκατομμυρίων δηναρίων (1,27 δισεκ. ευρώ) για καλυφθούν η ιατρική περίθαλψη των τραυματιών, η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους και άλλα «κατεπείγοντα» πολεμικά κόστη.

Η κυβέρνηση παρέλαβε έκτοτε οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θωρακισμένα οχήματα από την Τουρκία για να αποκτήσει μέσα παρόμοια με αυτά του ΛΕΣ, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο ΛΕΣ δεν έχει καταφέρει να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΕ στα νότια προάστια της Τρίπολης και τον Ιούλιο, έχασε τη σημαντικότερη προκεχωρημένη βάση του, στην πόλη Γαριάν. Οι γραμμές στα μέτωπα δεν έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτες μεταβολές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τα δύο μέρη έχουν κλιμακώσει τα αεροπορικά πλήγματα.

Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε πώς θα χρηματοδοτήσει αυτές τις στρατιωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με δεδομένα της κεντρικής τράπεζας, η ΚΕΕ εξασφάλισε το πρώτο εξάμηνο 11,1 δισεκ. δηνάρια από τα τέλη που χρεώνει στις συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα, που επέβαλε πέρυσι.

Ο προϋπολογισμός της καθημαγμένης από τον πόλεμο και το χάος που ακολούθησε Λιβύη πρακτικά βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο και δαπανάται σχεδόν στο σύνολό του για να πληρώνονται μισθοί των δημοσίων λειτουργών και των παραστρατιωτικών και οι επιδοτήσεις στα καύσιμα, πράγμα που σημαίνει πως ελάχιστα χρήματα περισσεύουν για δρόμους, σχολεία, ή νοσοκομεία.

Η επίθεση του ΛΕΣ διέγραψε το σχέδιο του ΟΗΕ να συνεχίσει μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου για τη σταθεροποίηση της χώρας και τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, όπου η κατάσταση δεν εξομαλύνθηκε ποτέ από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν μοιάζει διατεθειμένη να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι