Με αιχμές για ρατσισμό ευχαρίστησε τους Γερμανούς ο Ερντογάν

-
128

Με ευχαριστίες προς τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την επίσημη πρόσκληση αλλά και με κατηγορίες για «ρατσισμό» σε βάρος του ποδοσφαιριστή Μεσούτ Έζιλ, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Γερμανία ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «επιτυχή» την επίσκεψη, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο και την Καγκελάριο έγιναν σε κλίμα εμπιστοσύνης και ήταν αποδοτικές, παρά τις δυσκολίες. «Συζητήσαμε  για σημαντικά θέματα, για οικονομικές επενδύσεις, αλλά και για το πώς μπορεί κανείς να πολεμήσει αποτελεσματικά τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, εγκαινιάζοντας το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος της Γερμανίας, στην Κολωνία.

«Βλέπουμε το μέλλον των αδελφών μας εδώ, αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε κοινή δράση εναντίον του ρατσισμού», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής διεθνούς ποδοσφαιριστή της Γερμανίας, Μεσούτ Έζιλ, ο οποίος είχε δεχθεί έντονη κριτική, όταν φωτογραφήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.

Ο Έζιλ, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας και την κακή εμφάνιση της ομάδας, δήλωσε ότι αποχωρεί από το ομοσπονδιακό συγκρότημα, διαμαρτυρόμενος ότι «όταν κερδίζουμε είμαι Γερμανός, αλλά όταν χάνουμε είμαι ξένος». Και ο Ερντογάν συμπλήρωσε: «Επειδή έβγαλα μια φωτογραφία με τον Μεσούτ μας και τον Ιλκάν μας (Ιλκάι Γκιουντογκάν, διεθνής ποδοσφαιριστής της Γερμανίας ο οποίος είχε επίσης φωτογραφηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο), αυτοί υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτόν τον αποκλεισμό εγώ, ως Πρόεδρός τους, δεν μπορώ να τον δεχτώ. Αυτό ήταν ρατσισμός».

Ο τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε πάντως τους γερμανούς πολιτικούς και τους πολίτες για την υποστήριξή τους στην ανέγερση του τζαμιού, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την κατασκευή του.

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί για άλλη μία φορά στους εχθρούς της Τουρκίας, «τους τρομοκράτες που επιτίθενται εναντίον μας με τεθωρακισμένα και με F-16», όπως είπε, ενώ επανέλαβε την κατηγορία ότι οι τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθερα στην Γερμανία. «Δεν μπορεί οι δολοφόνοι να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.