Ένταση πολλών αμπέρ στην ψηφοφορία για την ΔΕΗ

-
6

Μέσα σε κλίμα έντονης κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, απεργίας και κινητοποιήσεων από εργαζόμενους στην ΔΕΗ, αλλά και από κοινωνικούς και τοπικούς φορείς, υπερψηφίστηκε τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις ψηφίστηκε από 150 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. Συνολικά υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 151 βουλευτές, κατά 124, ενώ απείχαν της ψηφοφορίας  25 βουλευτές.

Από την ονομαστική ψηφοφορία, που έγινε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάρκος Μπόλαρης, ενώ από τους ΑΝΕΛ απουσίαζε ο Κώστας Ζουράρις.

Κλείνοντας την συζήτηση επί του νομοσχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι  «η επόμενη ημέρα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη ΔΕΗ και τον ενεργειακό τομέα» και υποστήριξε ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης αποσαφηνίστηκαν τα εργασιακά θέματα.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντάσεις που προκαλούν οι εξελίξεις στις τοπικές κοινωνίες, όπου εδρεύουν οι λιγνιτικές μονάδες, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι διαμορφώθηκε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτές τις περιοχές. Ανέφερε μάλιστα ότι πέρα από την παροχή φθηνού ρεύματος, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα δουν βελτιωμένο τον τοπικό πόρο για το λιγνίτη. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος σημείωσε ότι οι τοπικές κοινωνίες θα ωφεληθούν και από τον εθνικό πόρο μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή.

Ο «συν ένας»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ψήφισε το νομοσχέδιο, ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ως ο «συν ένας» στους 150 εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή της ημέρας, δήλωσε ότι η ψήφος του «έχει διπλό ρόλο». Και ως τέτοιον ανέφερε πρώτον την πεποίθησή του ότι «ακόμη και αυτή η λύση είναι καλύτερη από μία μη λύση» και δεύτερον την υποκρισία πολλών βουλευτών που άλλοι θέλουν αλλά δεν ψηφίζουν και άλλοι ψηφίζουν ενώ δεν θέλουν.

Ο ίδιος επέκρινε συνολικά κυβέρνηση και αντιπολίτευση για υποκρισία, αλλά στράφηκε και εναντίον των συνδικάτων που όπως είπε διαιώνιζαν την κατάσταση.

Αντεπίθεση Μητσοτάκη με σχέδιο οκτώ σημείων

Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της ΝΔ να ανεβάζει για άλλη μια φορά τους τόνους. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την «κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου» ότι «βλάπτει σοβαρά και τα ενεργειακά συμφέροντα της χώρας και φέρνει τη ΔΕΗ ένα βήμα πριν από την καταστροφή»

Αφού άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του όταν ήταν στην αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «η κυβέρνηση έρχεται να εκποιήσει τρεις μονάδες και μία άδεια της ΔΕΗ», προσθέτοντας ότι «το κάνει υπό την πίεση των δανειστών και μίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση της ενέργειας». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει μία νέα εποχή στην ενέργεια με πολίτες παραγωγούς ενέργειας». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η κυβέρνηση οδηγεί νομοτελειακά σε αύξηση τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και υπονομεύει τη ΔΕΗ οδηγώντας την ένα βήμα πριν την χρεοκοπία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το σχέδιο του κόμματός του προβλέπει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με ισχυρή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και παρουσίασε τους οκτώ άξονες του σχεδίου του:

 • Ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και της ενεργειακής ασφάλειας που εξασφαλίζεται από διαφοροποιημένες πηγές.
 • Μείωση του κόστους με ενίσχυση του ανταγωνισμού, δίχως στρεβλώσεις, με πραγματική και γενναία απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας...
 • Εξάπλωση και ανάπτυξη του φυσικού αερίου.
 • Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων. Όλα τα δημόσια κτήρια θα έχουν ενεργειακό πιστοποιητικό. Κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα με έκπτωση φόρου 40-50% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
 • Αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και απλοποίηση επενδύσεων σε βιομάζα.
 • Απόλυτη επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών.
 • Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στις μεταφορές και την ηλεκτροκίνηση, από 3% που είναι σήμερα στο 10% το 2020.
 • Ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Ανταπάντηση Σταθάκη

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφέροντας ότι «ευτυχώς» η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η ΝΔ στην ενέργεια:

 • «Για το ΔΕΣΦΑ, που εκ των πραγμάτων είχε προβλήματα με την ΕΕ, πετύχαμε έναν πολύ καλύτερο διαγωνισμό, με πολύ ψηλότερο τίμημα, και άρα κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος
 • Βεβαίως ακυρώσαμε και τον ΑΔΜΗΕ, διατηρήσαμε το 51% στο Δημόσιο. Ανατρέψαμε και αυτή την ιδιωτικοποίηση με καλύτερους όρους.
 • Και ανατρέψαμε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Το αλλάξαμε. Δεν πουλήσαμε καμία μονάδα, εισάγαμε το σύστημα των ΝΟΜΕ και σήμερα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πωλείται το 9% του παραγωγικού δυναμικού και η χώρα γίνεται συμβατή με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων»

Ο υπουργός απάντησε και στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης σταμάτησαν μεγάλα έργα στρατηγικού χαρακτήρα:

 • «Ο TAP φτιάχτηκε και ολοκληρώνεται επί ημερών αυτής της κυβέρνησης. Άρα οι κορδέλες είναι υπαρκτές.
 • Ο IGB ο κάθετος άξονας, ένα σημαντικό έργο Ελλάδας - Βουλγαρίας, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσει.
 • Το ίδιο ισχύει για μια σειρά μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι οι δρόμοι, τα έργα του Μετρό κοκ».

Ο υπουργός μίλησε και για το ζήτημα των έξυπνων μετρητών, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι «ο διαγωνισμός της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ακόμα στα δικαστήρια», ενώ αναφέρθηκε και στην προώθηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄οίκον».

Η στάση των κομμάτων

Πολιτικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυταπόδεικτο σκάνδαλο του κ. Τσίπρα χαρακτήρισε το  νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί νευραλγικό νομοθέτημα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού κατακτούν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας στον τομέα της ενέργειας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Για εφαρμογή του μοντέλου ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στη ΔΕΗ έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι οι  λιγνιτικές μονάδες πωλούνται με τρία χρόνια καθυστέρηση, που έχει επιφέρει «τεράστιο κόστος για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές».

 «Φτάσαμε σήμερα να φύγει από τα χέρια του κράτους η ΔΕΗ και να την βρίζουμε και από πάνω, ότι ήταν κακή, ότι υπήρχαν τα ρουσφέτια και όσα γίνονταν για τις προμήθειες. Φτάσαμε έτσι στο ηρωϊκό τέλος και το κόμμα που μόλις πριν από μερικά χρόνια αναθεμάτιζε αυτούς που ήθελαν να την ιδιωτικοποιήσουν, τώρα την ιδιωτικοποιεί», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

ΓΕΝΟΠ: Αναστέλλει την απεργία, αλλά δεν παραδίδει τα κλειδιά  

Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν προκηρυχθεί από τις 10 μ.μ. απόψε, αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ μετά την ψήφιση του νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.

Στην ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι η κυβέρνηση μπορεί να κέρδισε τη μάχη στο κοινοβούλιο, αλλά θα χάσει τον πόλεμο στην κοινωνία. Επαναλαμβάνει τέλος ότι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και οι τοπικές κοινωνίες, δεν θα παραδώσουν τα κλειδιά των ορυχείων και των λιγνιτικών μονάδων στους επενδυτές.