Με κλειστά χαρτιά ο Νίμιτς

-
0

Στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό και οι πολίτες των δύο χωρών να επικεντρωθούν στη λύση, αναφέρθηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ένα 48ωρο πριν τον νέο γύρο των επαφών του με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων στον ΟΗΕ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μάθιου Νίμιτς επισήμανε ότι υπάρχει μία θετική δυναμική, η οποία οφείλεται στο εποικοδομητικό κλίμα που δημιούργησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Νίκου Κοτζιά και η απουσία προκλητικής ρητορικής από την νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ανέφερε επίσης ότι θα προτείνει ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι στο παρελθόν, και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συζήτηση για κάποιου τύπου προσδιορισμό στο όνομα, προεξοφλώντας ότι αν λυθεί το «ονοματολογικό» θα λυθούν όλα τα άλλα παράπλευρα ζητήματα γύρω από αυτό.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ είπε επίσης ότι η «νέα κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται πολύ να επιλύσει αυτό το θέμα», αλλά και «η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί», ενώ εκτίμησε ότι «οι πολίτες και στις δύο χώρες ίσως να είναι έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά έχουν και στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα».

Αρνήθηκε ωστόσο, λόγω της επικείμενης συνάντησης την προσεχή Τετάρτη με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, να αποκαλύψει τα χαρτιά του για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Ανέφερε απλώς, ότι  «δεν υπάρχει τίποτα εντελώς καινούριο, κάτι νέο μαγικό στο θέμα» και ότι θα προτείνει ιδέες που ήταν στο τραπέζι στο παρελθόν. Στην ερώτηση πάντως σχετικά με τον τύπο προσδιορισμού του ονόματος, ο κ. Νίμιτς είπε ότι αυτό ακριβώς εξετάζεται και σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιου τύπου προσδιορισμό».