Με το βλέμμα στην Νέα Υόρκη

-
4

Αρχίζει σήμερα στην Νέα Υόρκη ο νέος γύρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το όνομα των Σκοπίων με τις συναντήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους πρέσβεις της Αθήνας και των Σκοπίων.

Ο Νίμιτς, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, σε νέα συνέντευξή του, φωτογράφισε την πρόταση που θα καταθέσει, η οποία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Πρόσθεσε επίσης ότι η πρότασή του αποτελεί συνδυασμό παλαιότερων προτάσεων, σημείωσε ωστόσο ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές.

«Η πρόταση θα είναι καινούρια γιατί είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει» είπε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο». Ο αμερικανός διπλωμάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια πιο θετική προσέγγιση, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα να γίνει μια τελική συμφωνία.

Μην υποτιμάται την διαδικασία

Να μην γίνεται υποτίμηση της διαδικασίας στην Νέα Υόρκη, τόσο επειδή είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ όσο και γιατί έχει ήδη μία ιστορική πορεία πολλών ετών, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «η προσπάθειά μας είναι σε όλους τους στίβους».

«Δεν έχουμε μόνο τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, έχουμε και την απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, δηλώνοντας αισιόδοξος, αλλά σημειώνοντας και ότι «δεν είναι δεδομένο ότι θα βρούμε λύση». Ενέταξε πάντως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στο σύνολο των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη στα Βαλκάνια και στην πρόθεση και θέση η Ελλάδα να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή.