Μένει στη φυλακή ο γιατρός που πρόδωσε τον Λάντεν στη CIA

-
9

Οι πακιστανικές αρχές απορρίπτουν τις φήμες ότι ο γιατρός που βοήθησε τη CIA να ανακαλύψει και να σκοτώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011 αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή.

Ο γιατρός Σακίλ Αφρίντι συνελήφθη το 2011 λίγο μετά τον θάνατο του Λάντεν από την CIA. Μετά την επίθεση ανακαλύφθηκε πως μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών είχε βοηθήσει τους Αμερικανούς. Οι περίπου 20 που μετείχαν στον ψεύτικο εμβολιασμό στο Αμποταμπάντ όπου κρυβόταν ο Λάντεν είχαν πραγματικό σκοπό την συλλογή δειγμάτων DNA.

Από την ιατρική ομάδα 17 απολύθηκαν και ο επικεφαλής της, ο γιατρός Αφρίντι, συνελήφθη. Συνελήφθη όμως με την κατηγορία ότι έχει σχέσεις με ισλαμική οργάνωση, αλλά και ότι εξαιτίας λάθους του ένας ασθενής του πέθανε. Δικάστηκε σε κάθειρξη 33 ετών και παραμένει στη φυλακή παρά τις αμερικανικές πιέσεις για απελευθέρωσή του.

Υπήρξαν φήμες πως η CIA οργάνωσε απόπειρες για την απελευθέρωσή του αλλά όλες απέτυχαν. Την περασμένη εβδομάδα ο Αφρίντι μεταφέρθηκε από τις φυλακές του Πεσαβάρ σε αυτές του Αντιαλά. Φημολογείται ότι η μεταφορά έγινε για να αποτραπεί νέα απόπειρα της CIA.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού ΥΠΕΞ απέρριψε φήμες ότι ο Αφρίντι πρόκειται να απελευθερωθεί ή να ανταλλαχθεί με Πακιστανούς κρατούμενους στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Ααφιά Σιντικουί, που εκτίει ποινή κάθειρξης 86 ετών για τη δολοφονία Αμερικανού στρατιώτη.