Μετακινήσεις στρατευμάτων στην Αφρίν

-
4

Μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην συριακή επαρχία του Αφρίν, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι οι αυτοαποκαλούμενοι Αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, μπήκαν στην επαρχία του Αφρίν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του κουρδικού κόμματος PYD στο Αφρίν.

Νωρίτερα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, κατηγόρησαν την Άγκυρα, ότι χρησιμοποιεί το ψευδή προσχήματα περί δήθεν βομβαρδισμών εναντίον της, για να εξαπολύσει επίθεση στη Συρία. Οι SDF, οι οποίες  αποτελούν μια συμμαχία κουρδικών και αραβικών οργανώσεων, στην οποία μετέχουν και οι YPG, τόνισαν επίσης ότι η μόνη επιλογή που έχουν είναι να αμυνθούν, εφόσον δεχτούν επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις.

Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό, την κατάσταση στην Συρία συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται ότι οι επικεφαλής των δύο στρατευμάτων συζήτησαν την «κατάσταση στη Συρία και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Δεν δίνει ωστόσο καμία διευκρίνιση για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Γκερασίμοφ - Ντάνφορντ ακολούθησε τις δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε «ντε φάκτο» η χερσαία επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας.