Μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών

Σύνταξη SLpress.gr
0

Την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος που έχει προκύψει με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία επιχειρεί να αναδείξει η Αθήνα, κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο που με το οποίο αντιμετωπίζει το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων και τις όποιες διαφορές στα εθνικά θέματα.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Καμμένος είχε επικοινωνία με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και σήμερα θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε επίσης ότι μετά το πέρας της Συνόδου θα ενημερωθεί και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα επιμένει ότι πρόκειται για ένα διασυνοριακό επεισόδιο το οποίο θα έπρεπε να λυθεί με απλή διαπραγμάτευση των διοικητών των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής, η Άγκυρα ωστόσο «τζογάρει», επιχειρώντας την μέγιστη δυνατή πολιτική αξιοποίησή του. Το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την Δευτέρα την αίτηση των δικηγόρων των δύο στρατιωτικών για την αποφυλάκισή τους. Λίγη ώρα αργότερα όμως ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι δύο στρατιωτικοί ερευνώνται και για κατασκοπεία. Αιφνιδιαστική για την Αθήνα ήταν και η μεταφορά τους σε φυλακή υψίστης Ασφαλείας μέχρι να γίνει η δίκη.

Θα ήταν ακραία εκδοχή  να κατηγορηθούν οι Έλληνες αξιωματικοί για κατασκοπεία, δεδομένου ότι δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο, δήλωσε στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι δεν θα οδηγηθούμε σε πολιτικό θρίλερ. Ανέφερε ακόμη ότι σε αυτήν την φάση πρέπει να γίνει σεβαστή η δικαστική διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα  η Τουρκία να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν απέκλεισε τέλος, να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, εφόσον χρειαστεί.