Μετράνε τα …κουμπιά τους Τραμπ και Γιονγκ Ουν

Σύνταξη SLpress.gr
1

Με ειρωνικό τρόπο απάντησε για άλλη μία φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «το δικό του» κουμπί για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων είναι και «μεγαλύτερο» και «δυνατότερο», και πάνω απ’ όλα «λειτουργεί».

Βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι "το Πυρηνικό Κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια." Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο & πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!", έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Είχε προηγηθεί διάγγελμα του βορειοκορεάτη ηγέτη για το νέο έτος, στο οποίο ο Γιονγκ Ουν επαναλάμβανε ότι η χώρα του είναι πλέον πυρηνική δύναμη. Ανέφερε επίσης ότι έχει πάντα πάνω στο γραφείο του το «κουμπί» για την εκτόξευση των βορειοκορεάτικων πυρηνικών όπλων και σημείωνε ότι «αυτό δεν είναι απειλή, είναι η πραγματικότητα».

Άνοιγμα στην Σεούλ

Στο διάγγελμά του ωστόσο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Νότια Κορέα, δηλώνοντας ότι είναι «ανοικτός» ο δρόμος για διμερή διάλογο. Εμφανίστηκε μάλιστα διατεθειμένος να στείλει βορειοκορεάτες αθλητές στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιοντσάν.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον υποβάθμισε την προοπτική των απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Σεούλ, τις οποίες χαρακτήρισε ως «μπάλωμα». Πρόκειται για ένα «band-aid» είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, επιμένοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αποδεχθεί ποτέ ότι η Πιονγκγιάνγκ αποτελεί πυρηνική δύναμη. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πάρουν καμιά συνάντηση στα σοβαρά» αν αυτή δεν περιλαμβάνει την εξάλειψη του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας.

Η Νότια Κορέα πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενοποίησης,  πρότεινε οι συνομιλίες να γίνουν την ερχόμενη Τρίτη, σημειώνοντας ότι το θέμα συζητήθηκε και με την Ουάσινγκτον. Παραλλήλως διευκρίνισε ότι αυτές οι διμερείς συνομιλίες, αν και θα επικεντρωθούν στη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα θίξουν και άλλα θέματα. Μέσα σε αυτά είναι και η προοπτική αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει άγνοια για οποιαδήποτε συνεννόηση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Σεούλ σε ό, τι αφορά την προσφορά της Νότιας Κορέας για συνομιλίες. Αντιθέτως, το κινεζικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «θετικές» ενδείξεις. Χαρακτήρισε μάλιστα τις επικείμενες συνομιλίες ως μια καλή εξέλιξη για «τη βελτίωση των σχέσεων και την άμβλυνση της κατάστασης», ενόψει της «πραγμάτωσης της αποπυρηνικοποίησης της (κορεατικής) χερσονήσου».

Οι συνομιλίες θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών και είναι οι πρώτες ανάμεσα στην Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ, από τον Δεκέμβριο του 2015.