Να προστατευτούν ως «ικέτες» οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

-
8

Την έντονη αντίθεση της στην αίτηση ακύρωσης παροχής ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που έχουν καταφύγει στην χώρα μας, εκφράζει η Πρωτοβουλία πολιτών «Όχι στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών». Παραλλήλως, μέλη της Πρωτοβουλίας χαρακτηρίζουν κορυφαία στιγμή για την ελληνική δικαιοσύνη την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί.

ι τρείς συνθέσεις του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με τις αμετάκλητες αποφάσεις τους, έκριναν να μην εκδοθούν οι οκτώ ικέτες Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία με το σκεπτικό ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και πιθανόν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους», αναφέρει η επιστολή μελών της Πρωτοβουλίας.

Χαρακτηρίζει επίσης «αξιοσημείωτη» την τοποθέτηση του αντεισαγγελέα του Α.Π. Χαράλαμπου Βουρλιώτη ότι «οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν. Είναι ικέτες. Ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδος, να μην εκδοθούν στην Τουρκία».

« Ήταν μια κορυφαία στιγμή των Ελλήνων δικαστών που ανακούφισε και ικανοποίησε το δημοκρατικό κίνημα που αναπτύχθηκε κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης γι αυτό τον σκοπό έφεραν τους πολίτες που σέβονται την δημοκρατία να συσπειρωθούν και να δημιουργήσουν μια πρωτοβουλία πολιτών η οποία πρόταξε στον αγώνα της τον Μανώλη Γλέζο, βασικό ομιλητή στην μεγάλη εκδήλωση που έγινε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

Αναφερόμενοι μάλιστα στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε αμέσως μετά την ιστορική απόφαση του Α.Π από την πρωτοβουλία πολιτών (27 Ιανουαρίου 2017) τονίζουν ότι «είναι η δέουσα απάντηση στους υπερασπιστές του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, για την απαράδεκτη άσκηση της αίτησης ακύρωσης απόφασης, για την παροχή ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς».

Η Πρωτοβουλία σημείωνε, πριν περίπου έναν χρόνο, ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 ικέτες Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία δημιούργησε μεγάλη ικανοποίηση στην ελληνική κοινωνία, την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για μια κορυφαία απόφαση που εδραιώνει το κράτος δικαίου και τιμά τον αρχαιότερο ελληνικό θεσμό του ικέτη, ο οποίος στη σύγχρονη κοινωνία θεσμοθετήθηκε ως θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου».

Υπογράμμιζε επίσης ότι «η δικαστική απόφαση θυμίζει τη θέση του Αρείου Πάγου στην ηθική διαπαιδαγώγηση των πολιτών, όπως ακριβώς αναφέρεται στον Αρεοπαγιτικό του Ισοκράτη».

Επανερχόμενα στο σήμερα, μέλη της Πρωτοβουλίας στην επιστολή διαμαρτυρίας, καταφέρονται εναντίον της υποστηρικτής πολιτικής της απαράδεκτης, όπως λένε, κυβερνητικής παρέμβασης για την ακύρωση της χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Αναφέρουν μάλιστα ως χαρακτηριστικό αυτής της «υποστηρικτικής πολιτικής» το άρθρο ειδικού συνεργάτη, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, στο οποίο (άρθρο του ειδικού συνεργάτη) «με πρωτοφανές θράσος η εθελοδουλεία μετατρέπεται σε κορώνες».

Φωτογραφία: Η Ικεσία του βασιλιά Πριάμου στον Αχιλλέα