Τήρηση της απόφασης του Βουκουρεστίου ζήτησαν Κοτζιάς και Στόλτενμπεργκ

-
38

Η πΓΔΜ θα πρέπει να υλοποιήσει την «απόφαση του Βουκουρεστίου 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων.

Κάναμε σαφές ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο υπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Επισήμανε ακόμη πως «πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μια συνολική, θετική συμφωνία».

Στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας του Βουκουρεστίου αναφέρθηκε νωρίτερα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατά την διάρκεια συνέντευξης την ελπίδα να είναι επιτυχείς οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο της συνόδου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης σειρά διμερών συναντήσεων με τον Τούρκο, τον Αλβανό και τον Νορβηγό ομόλογό του. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην συνάντηση με τον Τσαβούσογλου εξετάστηκαν, εν συντομία, τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και μέθοδοι για να συνεχιστεί ο διάλογος. Η συνάντηση με τον Μπουσάτι επικεντρώθηκε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας απηύθυνε στον κ. Κοτζιά επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί το Όσλο.

Το ζήτημα της Ρωσίας

Σύμφωνα με τον  Έλληνα υπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν επίσης το ζήτημα της Ρωσίας, θέματα σχετικά με το Αφγανιστάν και τα προβλήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή νότια της Ευρώπης.

Σχετικά με τη Ρωσία «στη συζήτηση υπογράμμισα ότι οι κριτικές παρατηρήσεις μέσα στο Συμβούλιο πρέπει να λέγονται απευθείας με την Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ για την κρίση στα νότια της Ευρώπης είπε ότι έκανε μια σειρά προτάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλες περιφερειακές οργανώσεις.