Νέα δυναμική στην Κορέα; Συναντήσεις με Κιμ Γιονγκ Ουν

-
44

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι της συναντήθηκαν με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για να προετοιμάσουν μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής αργότερα αυτόν τον μήνα, ελπίζοντας ότι θα αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Κιμ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέληξαν σε μια ευρεία, αλλά όχι συγκεκριμένη συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση τον Ιούνιο κατά τη σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη, όμως οι συνομιλίες αυτές έχουν τελματώσει αφότου ο Τραμπ ματαίωσε τον περασμένο μήνα ένα ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στη Βόρεια Κορέα.

Επικεφαλής των ειδικών απεσταλμένων του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζέ-ιν ήταν ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας στη νοτιοκορεατική προεδρία, ο Τσουν Γιούι-γιονγκ, ενώ στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Σου Χουν.

Οι απεσταλμένοι είχαν συνομιλίες με τον Κιμ και επέδωσαν επιστολή του Μουν, ενώ δείπνησαν με μη κατονομαζόμενους βορειοκορεάτες αξιωματούχους.