Νέα ευρωπαϊκά ανοίγματα από τον Ερντογάν

Η ΕΕ κατά της Τουρκίας - Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε, Κώστας Βενιζέλος

Επίθεση φιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων με την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από μια χρονιά εντάσεων, ιδιαίτερα με το Βερολίνο, σε δηλώσεις του επί του προεδρικού αεροσκάφους, στην διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική, ο Ερντογάν τόνισε ότι «ασφαλώς θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την ΕΕ και με τις χώρες της ΕΕ».

Ξεχνώντας μάλιστα όσα κατά καιρούς είπε για ευρωπαίους ηγέτες, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο, ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε: «Το λέω ανέκαθεν. Οφείλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των εχθρών και να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων».

Στις δηλώσεις του, τις οποίες δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν διαβεβαιώνει ότι δεν έχει «κανέναν λόγο» να μην μεταβεί στη Γερμανία ή την Ολλανδία, με τις οποίες η Άγκυρα έχει ανταλλάξει αιχμηρά και πικρόχολα σχόλια.

Η Ιερουσαλήμ τους φέρνει πιο κοντά

Αξιοποιώντας την στάση των Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα της Ιερουσαλήμ ο Τούρκος πρόεδρος τους συνεχάρη, σημειώνοντας ότι «βρίσκονται στην ίδια γραμμή» με την Άγκυρα, αφού καταδίκασαν αυστηρά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Όλα αυτά είναι πολύ ικανοποιητικά», είπε ο Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η θέση της ΕΕ για την Ιερουσαλήμ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ενώ ανέφερε ότι μπορεί να μεταβεί, το επόμενο διάστημα, στην Γαλλία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις γι αυτό.

Το Παρίσι «δεν μας απογοήτευσε σ’ αυτό το θέμα» σημείωσε, αναφερόμενος στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ, ενώ είπε ότι μπορεί να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης στο Βατικανό με τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος επίσης επέκρινε την αμερικανική απόφαση.

Το χρονικό της απομόνωσης

Ο Τούρκος πρόεδρος ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με το Βερολίνο, στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην βάση του Ιντσιρλίκ, οδήγησε τελικά στην αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την περιοχή.

Μόνιμη αιτία συγκρούσεων με δυτικές κυβερνήσεις υπήρξε και η σχεδόν εμμονική τάση των τουρκικών αρχών να συλλαμβάνουν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν και την υπηκοότητα κάποιου ευρωπαϊκού κράτους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, των έντονων αντεγκλήσεων, το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν έδειχνε πράγματι απομονωμένος, τουλάχιστον  μέχρι την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Το θέμα της Ιερουσαλήμ ωστόσο, του άνοιξε νέα πεδία. Οι πρωτοβουλίες που έλαβε απευθυνόμενος στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο, με αποκορύφωμα την έκτακτη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται ότι  τον «τόνωσαν» αρκετά. Και αυτές οι επιλογές του όμως προκάλεσαν αντιδράσεις, ειδικά από την Σαουδική Αραβία, κυβερνητικά στελέχη της οποίας διαμήνυσαν ότι οι Άραβες δεν θα δεχθούν τον «τουρκικό ηγεμονισμό».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι