Νέα κινητικότητα στο Μακεδονικό - Έρχεται ο Νίμιτς

-
2

Το Σάββατο 12 Μαΐου έρχεται στην Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς όπου θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Αυτό ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη.

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συζήτησαν και πάλι το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές. «Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς. Λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειες μας». Ωστόσο είπε πως δεν υπάρχει συμφωνία και πως αν υπήρχε συμφωνία για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις έναντι όλων (erga omnes) "θα έκανε πάρτι".

Δηλώσεις Ντιμιτρόφ

Υπάρχει βούληση... να πτολάβουμε το τρένο

«Υπάρχει βούληση» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο αλλά με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι από την πρώτη συνάντηση με Κοτζιά, στις 14 Ιουνίου 2017 έχουν γίνει πολλά. «Υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, μεγαλύτερη κατανόηση. Και οι δυο μας έχουμε περάσει μερόνυχτα αναλογιζόμενοι ο ένας τις ανησυχίες του άλλου, που είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, όταν υπάρχει κατανόηση, να καταλήξεις σε λύση. Το διακύβευμα είναι σημαντικό. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «μόλις τα καταφέρουμε κατά τρόπο που να είναι αποδεκτός από την κοινή γνώμη και τον λαό και στις δύο πλευρές καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια μόνιμη, βιώσιμη λύση που θα παράγει φιλία και όχι εχθρότητες και αγανάκτηση θα μας απασχολήσει γιατί δεν το έχουμε λύσει έως τώρα».

«Συζητήσαμε μια-δυο τελευταίες διαφορές, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Και επειδή δεν είμαστε μόνον υπουργοί αλλά και διαπραγματευτές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, χθες και σήμερα εξερευνήσαμε επιλογές, χωρίς να αναλάβουμε κάποια δέσμευση, προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές», είπε.