Ερντογάν: Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στην Αφρίν

-
1

Την ώρα που όλα δείχνουν ότι πλησιάζει μια χερσαία επιχείρηση της Άγκυρας στην Βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε, σήμερα Σάββατο, νέα πλήγματα εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι Τούρκοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται «σε κατάσταση νόμιμης άμυνας» ανακοίνωσαν ότι έπληξαν θέσεις της YPG, απαντώντας σε πυρά από την επαρχία Αφρίν της Συρίας, την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες.

Η Τουρκία κατηγορεί την YPG ότι είναι το συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ωστόσο η κουρδική πολιτοφυλακή αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από όλα τα προπύργιά τους στη Συρία.

Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, ότι στόχος της είναι να καθαρίσει τη βόρεια Συρία από τα τρομοκρατικά στοιχεία, όπως αποκαλεί τους Κούρδους της περιοχής, ενώ τόνισε δια του υπουργού Άμυνας, ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Μόσχα, σε ό, τι αφορά την σχεδιαζόμενη στρατιωτική δράση της στην Αφρίν.

Την ίδια ώρα, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ξεκινήσει ευρεία επιχείρηση στη Συρία, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, η οποία, εκτός από καλές σχέσεις με την YPG, διατηρεί και  στρατιωτική παρουσία στην κουρδική πόλη του συριακού βορρά.

Λαβρόφ: Δεν αποχωρήσαμε από την Αφρίν

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού, στρατηγός Χουλουσί  Ακάρ, και ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών, Χακάν Φριντάν, πήγαν την Πέμπτη στη Μόσχα και συζήτησαν το θέμα της Συρίας με τους Ρώσους ομολόγους τους. Οι πληροφορίες ωστόσο, που μετέδωσαν ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές του τουρκικού στρατού, ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Αφρίν, διαψεύστηκαν από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι μια τουρκική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία δεν θα συμβάλει στην προστασία της μεθοριακής ασφάλειας της Τουρκίας, αντιθέτως θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ερντογάν: Ξεκίνησε «ντε φάκτο» η χερσαία επιχείρηση

Παρόλα αυτά, πριν από λίγο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν έχει ξεκινήσει «ντε φάκτο».

Αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή και στις αμερικανικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη μιας ειδικής δύναμης στην περιοχή, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν, αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων» και πρόσθεσε ότι «η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι μετά την «επιχείρηση Αφρίν, η οποία  ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου … θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», αναφερόμενος στην δεύτερη μεγάλη πόλη της περιοχής που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων.