Νέα βομβιστική επίθεση στην Κολομβία σε αγωγό κοντά στα σύνορα με την Βενεζουέλα

-
55

Βομβιστική επίθεση σε τμήμα του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Cano Limon στην Κολομβία προκάλεσε διαρροή στην ανατολική επαρχία Αράουκα, όπως ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση Ecopetrol.

Η διαρροή, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, περιορίστηκε στον κρατήρα που άνοιξε η έκρηξη και στο έδαφος γύρω από αυτόν, διευκρίνισε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι εκείνη την ώρα δεν  μεταφέρονταν καύσιμα.

Το 2019 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δώδεκα επιθέσεις με στόχο αγωγούς μεταφοράς καυσίμων, οι εννέα από αυτούς με στόχο τον Κάνο Λιμόν. Στόχο τον ίδιο αγωγό είχαν το 2018 περισσότερες από 80 επιθέσεις, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς.

Η Εκοπετρόλ δεν κατονόμασε τους υπεύθυνους για την επίθεση. Πάντως οι δολιοφθορές των πετρελαϊκών υποδομών αποδίδονται συνήθως από τις αρχές στα μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις κυβερνήσεις της Κολομβίας, των ΗΠΑ και των κρατών μελών της ΕΕ. Ο ELN εναντιώνεται στη συνεργασία της Εκοπετρόλ με πολυεθνικές, καθώς καταγγέλλει ότι εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους χωρίς οι πολίτες της Κολομβίας να έχουν κανένα όφελος.