Νέες απειλές Τραμπ για κλείσιμο των συνόρων

-
96

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε εκ νέου σήμερα ότι θα κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο κατηγορεί ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Το Μεξικό δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ για να βοηθήσει να σταματήσει η εισροή παράνομων μεταναστών προς τη χώρα μας. Είναι όλο λόγια και καθόλου πράξεις", κατήγγειλε ο Τραμπ εν μέσω μιας σειράς πρωινών τουίτ για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

"Το ίδιο, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ έπαιρναν τα χρήματά μας για χρόνια και δεν κάνουν τίποτα. Οι Δημοκρατικοί δεν νοιάζονται, τόσο ΚΑΚΟΙ [είναι οι] νόμοι" συνέχισε στο ίδιο μήνυμα, για να καταλήξει "Μπορεί να κλείσω τα νότια σύνορα!".

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος είχε απειλήσει ήδη τον Δεκέμβριο, κατά την έναρξη του πιο μεγάλου σε διάρκεια "shutdown” (μερική αναστολή των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης) στην ιστορία των ΗΠΑ, ότι θα έκλεινε τα σύνορα αν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν δέχονταν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του πολυπόθητου τείχους του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε "κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης", στις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να παρακάμψει το μπλοκάρισμα στο Κογκρέσο και να αποδεσμεύσει κεφάλαια απαραίτητα για την κατασκευή του τείχους, που αποτελεί τη μεγάλη προεκλογική υπόσχεση της εκστρατείας του το 2016.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δημοκρατικών αλλά και ορισμένων Ρεπουμπλικανών που είδαν σε αυτήν ένα σοβαρό πλήγμα στις αρμοδιότητες του Κογκρέσου, το οποίο κανονικά είναι υπεύθυνο για την έγκριση της κατανομής των δημοσίων χρημάτων.