Νέες επαφές Νίμιτς για το Σκοπιανό

-
3

Στις 17 Ιανουαρίου θα γίνει η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα και πηγές του υπουργείου εξωτερικών των Σκοπίων, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Μάθιου Νίμιτς θα έχει νέο γύρο επαφών, στην Νέα Υόρκη, με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Η τελευταία συνάντηση του Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών είχε γίνει στις 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, και ήταν τότε που  ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Είχε αναγγείλει μάλιστα την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος είχε σήμερα συναντήσεις στην Αθήνα με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση» και ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Τόνισε επίσης πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και σημείωσε ίτι αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης». Έδωσε μάλιστα και χρονικό ορίζοντα, αναφερόμενος στους επόμενους έξι μήνες.