Νέφη στον ορίζοντα για τον πρόεδρο Μακρόν

-
1
Η Γερμανία βάζει πάγο σε Μακρόν και... Ελλάδα

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων (55%) θεωρεί «αρνητικό» τον απολογισμό των πεπραγμένων του Γάλλου προέδρου Μακρόν έπειτα από έναν χρόνο στην προεδρία, έναντι του 45% που τον κρίνει θετικό.

Αυτό δείχνει έρευνα του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών της Sciences Po (Cevipof), που διενεργήθηκε από την Ipsos-Sopra σε συνεργασία με την εφημερίδα Le Monde και το Fondation Jean Jaurès.Το 78% των Γάλλων θεωρεί λάθος τις κινήσεις Μακρόν στην κατεύθυνση μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Λάθος θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις του στην υγεία το 72% , ενώ αναλόγως αρνητική άποψη έχουν οι Γάλλοι για την πολιτική του στις συντάξεις και τη μετανάστευση.

Το 53% θεωρεί πως ο Μακρόν κινήθηκε στη λάθος κατεύθυνση σε θέματα ασφάλειας, το 51% ότι είναι λάθος η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι Γάλλοι σχετικά με τις προσπάθειες του προέδρου να βελτιώσει την πολιτική ζωή της χώρας.

Αντίθετα θετική άποψη έχουν οι Γάλλοι για την εξωτερική πολιτική του Μακρόν, την ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, την ευρωπαϊκή του πολιτική και την στάση του έναντι της τρομοκρατίας. Το 76% των Γάλλων εκτιμά ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική ωφελεί του πλουσιότερους, ενώ μόλις το 16% θεωρεί πως είναι προς όφελος «του συνόλου των Γάλλων. Ακόμα χαμηλότερο είναι το ποσοστό που τη θεωρεί ευνοϊκή για τα λαϊκά στρώματα (5%) ή τη μεσαία τάξη (3%).

Την θέση ότι ο Μακρόν ευνοεί κυρίως τους κατοίκους των αστικών κέντρων ενστερνίζονται εξάλλου τα δύο τρία (67%) των ερωτηθέντων. Το 55% των εκλογέων κρίνει ότι ο Μακρόν και η κυβέρνησή του επιδεικνύουν ροπή προς τον αυταρχισμό.