Νέο χαστούκι για τον Σουλτς

-
2

Ούτε δύο ημέρες δεν κράτησε το success story του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία, Μάρτιν Σούλτς, καθώς αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει το ενδιαφέρον του από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα καταλάμβανε με βάση την συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό με την Μέρκελ.

Εκεί που όλοι τον θεωρούσαν ως τον μεγάλο κερδισμένο της υπόθεσης, για πολλούς λόγους, βασικότερος των οποίων ήταν η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του νυν υπουργού εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θεωρείται και βασικός αντίπαλός του στο κόμμα, ο Σούλτς αναγκάστηκε να υποκύψει στις εσωκομματικές πιέσεις.

Από τις δηλώσεις του βέβαια είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι αυτό που τον φόβισε δεν ήταν η κριτική στην απόφασή του, αλλά η επικείμενη ψηφοφορία στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα για την επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης με την Μέρκελ.

«Βλέπω, λόγω της εσωκομματικής συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου, να κινδυνεύει η επιτυχία στην εσωκομματική ψηφοφορία» του SPD για την επικύρωση της συμμετοχής στην κυβέρνηση "μεγάλου" συνασπισμού, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Σουλτς, προσθέτοντας ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για το Υπουργείο Εξωτερικών. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα μετά από αυτήν την κίνησή του να «τελειώνουν εντός του SPD οι συζητήσεις γύρω από τα πρόσωπα».

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου τα οποία ανέφεραν ότι ο Σουλτς δεχόταν ισχυρότατες πιέσεις για την απόφασή του να μείνει εντός της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, αφήνοντας το κόμμα στην επικεφαλής της ΚΟ Αντρέα Νάλες.

Μάλιστα τα δημοσιεύματα του "Redaktionsnetzwerk Deutschland" (RND) και των εφημερίδων "Sueddeutsche Zeitung" και "Bild", έκαναν λόγο ότι το κόμμα του απέσυρε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και του έθεσε σχετικό τελεσίγραφο.

Χολή από τον Γκάμπριελ

Οι επικρίσεις στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών στο πρόσωπο του Σουλτς ήταν αρκετές το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την παταγώδη αποτυχία του SPD στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Καθοριστικό ρόλο ωστόσο, στις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι έπαιξαν οι δηλώσεις του Γκάμπριελ, ο οποίος σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke, έκανε λόγο για «σχέσεις ασέβειας», για «αθέτηση υποσχέσεων» και για «έλλειψη εκτίμησης» ως προς το έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γκάμπριελ εκτόξευσε βαριές κατηγορίες εναντίον της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, πικραμένος από τον διαφαινόμενο αποκλεισμό του από την νέα κυβέρνηση και κυρίως από την απόφαση του Σουλτς, η οποία μετέτρεπε ένα πολιτικό θέμα σε προσωπικό ζήτημα. «Είναι σαφές ότι λυπάμαι για το γεγονός ότι η δημόσια εκτίμηση του έργου μου δεν ενδιαφέρει καθόλου τη νέα ηγεσία του SPD», δήλωσε ο Γκάμπριελ, αναφερόμενος και στην εξαιρετικά υψηλή δημοτικότητά του, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση θέλει το 70% των πολιτών να επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο.

Ο ίδιος έθιξε και την ήδη λαβωμένη αξιοπιστία του Σουλτς, ο οποίος ενώ διατεινόταν πως δεν θα μετέχει σε κυβέρνηση από την Μέρκελ, όχι απλώς προχώρησε στον «μεγάλο συμβιβασμό», αλλά έτρεχε να πιάσει και στασίδι στην κυβέρνηση της Μέρκελ. «Αυτό που μένει είναι μόνο η θλίψη για το πόση ασέβεια διέπει πλέον την συμπεριφορά μεταξύ μας στο SPD και για το πόσο λίγο μετράει ο λόγος που δίνει κανείς», είπε ο Γκάμπριελ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όχι μόνο είχε εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την παραμονή του, αλλά και ότι αυτές αθετήθηκαν.

«Καλύτερο από τον άνδρα με τις τρίχες στο πρόσωπο»

Τι θα κάνει όμως ο Γκάμπριελ; Σε ό, τι αφορά τα δικά του σχέδια, ο ίδιος δήλωσε ότι  για εκείνον αρχίζει μια νέα εποχή, για την οποία «στο σπίτι χαίρονται πολύ». Ανέφερε μάλιστα ότι η μικρή του κόρη, Μαρί, του είπε το πρωί της Πέμπτης: «Δεν πρέπει να λυπάσαι μπαμπά. Τώρα θα έχεις περισσότερο χρόνο με μας. Είναι καλύτερο από ό,τι με τον άνδρα με τις τρίχες στο πρόσωπο».

Ο Γκάμπριελ ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός δυσαρεστημένος από τους χειρισμούς του Σουλτς. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, Μίχαελ Γκρόσεκ, ήταν ο πρώτος που έθεσε θέμα αξιοπιστίας για το κόμμα με την είσοδο του Σουλτς στην κυβέρνηση της Μέρκελ. «Δεν μπορούμε να το σπρώξουμε αυτό κάτω από το χαλί», είπε, προσθέτοντας όμως, ότι βρήκε πειστική την αιτιολόγηση που έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Η απόφαση του Σουλτς μπορεί να κατεβάζει λίγο τους τόνους μέσα στο κόμμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνει εύκολο και το έργο του να πείσει τα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών να ψηφίσουν την συμφωνία για συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Ο Σουλτς και η Αντρέα Νάλες σκοπεύουν να διοργανώσουν επτά περιφερειακές διασκέψεις στελεχών για να πείσουν τα μέλη του κόμματος, ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε εκφράζει τις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών. Ο ίδιος άλλωστε εκτιμά ότι τουλάχιστον στα εργασιακά, την υγεία και τις συντάξεις η σφραγίδα του SPD είναι ανεξίτηλη. Δεν έχει όμως την ίδια άποψη ο αρχηγός της Νεολαίας του κόμματος, Κέβιν Κιούνερτ, ο οποίος σήκωσε μπαϊράκι και εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι ακόμη εφικτή η αποτροπή της συμμετοχής στην νέα κυβέρνηση.