Νίκη της κεντροδεξιάς και μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς στην Εσθονία

-
172

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή, η Μεταρρύθμιση, υπό την πρώην ευρωβουλεύτρια Κάγια Κάλας, συγκέντρωσε σχεδόν το 29% των ψήφων στην Εσθονία και  αναμένεται να καταλάβει 34 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου.

Το Κόμμα του Κέντρου, υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας, κατατάσσεται δεύτερο με 23% των ψήφων και θα καταλάβει 26 έδρες (-1). Ενώ το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας (EKRE) έδρεψε μεγάλα κέρδη, αφού συγκέντρωσε το 17,8% των ψήφων και θα καταλάβει 19 έδρες (+12) στην επόμενη εσθονική εθνική αντιπροσωπεία.

Το συντηρητικό κόμμα Isamaa (ή Pro Patria), και ο Σοσιαλδημοκράτες, εταίροι του Ράτας στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισαν 12 και 10 έδρες αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχασε και μαθηματικά την πλειοψηφία της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάδειξη στην τρίτη θέση του ακροδεξιού EKRE συνάδει με την τάση της ανόδου ευρωσκεπτικιστικών και αντιμεταναστευτικών κομμάτων στην Ευρώπη. Αξίζε να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε το 63,1%.