Νικητές οι ευρωσκεπτικιστές - Προς συστράτευση ευρωπαϊστών

-
5

Σύνταξη SLpress.gr  - 

Χρειάστηκε να συνασπιστεί η Forza Italia του Μπερλουσκόνι με τη Λέγκα του Βορρά και το μικρότερο κόμμα "Αδελφοί Ιταλοί" για να υπερβούν αθροιστικά το ποσοστό του Κινήματος 5 Αστέρων. Το κόμμα του Γκρίλο απέσπασε το 31,8%. Ο μεγάλος χαμένος είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, το οποίο δεν προσέγγισε το 20% (19,1%), ενώ το αριστερό κόμμα "Ελεύθεροι και Ίσιοι" απέσπασε το 3,3%.

Ο συνασπισμός των κομμάτων της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς αναδεικνύεται μεν στην πρώτη θέση, χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία. Από τα κόμματα του συνασπισμού την πρώτη θέση κερδίζει η Λέγκα (18,1% (είχε 13,9) από τη Forza Italia, ενώ το κόμμα "Αδελφοί Ιταλοί" να αποσπά το 4,3%. Η πρωτιά αυτή εκ των πραγμάτων δίνει πολιτικό πλεονέκτημα στον ηγέτη της Λέγκας Σαλβίνι, μετατοπίζοντάς τον εκ των πραγμάτων προς την ευρωσκεπτικιστική κατεύθυνση.

Το επόμενο βήμα είναι οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο συνασπισμός δεν έχει αυτοδυναμία. Και ο μόνος δρόμος είναι ο συνασπισμός Δεξιάς -Ακροδεξιάς να συμμαχήσει με την Κεντροαριστερά του Ρέντσι, αφήνοντας μόνο του το Κίνημα του Γκρίλο να εισπράξει όλη την πολιτική δυσαρέσκεια.