Νίμιτς: Θα υπάρξει συνέχεια

-
2

Ολοκληρωθήκαν λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ οι συνομιλίες που είχαν σήμερα στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Οι συνομιλίες κράτησαν πάνω από 3,5 ώρες (με ενδιάμεσο γεύμα εργασίας) και αμέσως μετά, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών, δηλώσεις έκανε μόνον ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, αφού ανέφερε ότι οι συναντήσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες, πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

«Υπήρξαν αρκετές συναντήσεις» επανέλαβε ο κ. Νίμιτς και πρόσθεσε: «γνωρίζουμε το θέμα πολύ καλά (ονοματολογικό), συζητήσαμε και άλλα θέματα, ήταν μια εντατική συζήτηση».

Παραλλήλως επισήμανε ότι «οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα αφιερωμένες στην εξεύρεση λύσης και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες».

Οι συνομιλίες πάντως, των δύο υπουργών Εξωτερικών θα συνεχισθούν απόψε σε δείπνο εργασίας.

Το ιστορικό των συναντήσεων

Η σημερινή ήταν η τρίτη συνάντηση των τριών παραγόντων  στην Βιέννη, καθώς είχαν προηγηθεί άλλες δύο. Η πρώτη στις 13 Φεβρουαρίου και η δεύτερη στις 30 Μαρτίου. Μάλιστα η τελευταία, η οποία λόγω του Πάσχα των Καθολικών είχε φιλοξενηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε κρατήσει εξίμηση ώρες και είχε χαρακτηριστεί από όλες τις πλευρές ως ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Ήταν τότε που ο Νίκος Κοτζιάς είχε τονίσει ότι «είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης». Για την ίδια συνάντηση ο κ. Κοτζιάς είχε σημειώσει ότι «έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειες τους ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνούμε και ποια αυτά στα οποία διαφωνούμε», προσθέτοντας ότι «έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Από την πλευρά του, ο κ. Νίμιτς είχε κάνει τότε λόγο για μια  εποικοδομητική συνάντηση που επιτρέπει να είναι κανείς αισιόδοξος για το μέλλον, αναφέροντας ωστόσο ότι υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.