Ντιμιτρόφ: Καλύτερα να συναγωνιζόμαστε με την Ελλάδα για το σήμερα

-
0

«Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να συναγωνιζόμαστε για πράγματα τα οποία έχουν σημασία σήμερα, παρά να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε τις περισσότερες δοξασμένες νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας».

Την δήλωση αυτή έκανε, σύμφωνα με το euractiv.com, ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ, από την Σόφια, όπου συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

«Αυτή ακριβώς είναι και η προσέγγισή μας για τη διαφορά που έχουμε με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΠΓΔΜ, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Στην συνάντηση αυτή οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους σε θέματα προγραμματισμού, ενόψει και επόμενων συναντήσεών τους, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη.

Βλέπουν λύση στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, επίσης από την Σόφια, ο αρμόδιος για την διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε πεπεισμένος ότι τους επόμενους μήνες θα λυθεί το θέμα των Σκοπίων. Ο κ. Χαν ρωτήθηκε αν βλέπει λύση στο ονοματολογικό μέχρι το τέλος της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, στις 30 Ιουνίου και απάντησε ότι "είναι πεπεισμένος".

Την άποψη αυτή ενισχύουν και οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, η οποία ανέφερε ότι είναι πιθανό να ληφθεί μία απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

«Ελπίζω πως στο Συμβούλιο του Ιουνίου θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. Το θεωρώ πολύ πιθανό», δήλωσε μετά το τέλος της διάσκεψης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία εκτίμησε πως το έτος 2025, έτος που δόθηκε ως πιθανός ορίζοντας στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο, μπορεί να ισχύσει και για χώρες «που μπορεί να αρχίσουν να διαπραγματεύονται».

Η ίδια είπε μάλιστα ότι θέλει να δει «να αρχίσουν (αυτές οι χώρες) να διαπραγματεύονται μέχρι τον Ιούνιο» και εκτίμησε ότι «υπό την βουλγαρική προεδρία θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με όλη την περιοχή».

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την γερμανική καγκελαρία, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, θα γίνει δεκτός την Τετάρτη από την Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Μέρκελ, βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι οι διμερείς σχέσεις και τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής.