Ο φόβος πνίγει την Τουρκία του Ερντογάν

-
10

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί σε έκθεσή της τις τουρκικές αρχές ότι έχουν επιβάλει "αποπνικτικό κλίμα φόβου" στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και μετά.

αγερό κλίμα φόβου εξαπλώνεται στην τουρκική κοινωνία καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να απαγορεύσει κάθε αντίθετη άποψη", αναφέρει. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, μετά το επιεικώς παράξενο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και από τότε δεν αίρεται.

Εκμεταλλευόμενη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης το καθεστώς έχει συλλάβει πάνω από 50.000 ανθρώπους ενώ σχεδόν τριπλάσιοι έχουν διωχθεί και χάσει τις δουλειές τους. Ο Ερντογάν δεν καταδίωξε μόνο τους οπαδούς των πραξικοπηματιών, αλλά επέκτεινε τις διώξεις και κατά κουρδικών στοιχείων και γενικά κατά όσων δεν είναι αρεστοί στο καθεστώς του.

«Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν σκόπιμα και μεθοδικά να διαλύσουν την κοινωνία των πολιτών, να φυλακίσουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κλείσουν τις οργανώσεις και να δημιουργήσουν ένα αποπνικτικό κλίμα φόβου», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της διεθνούς οργάνωσης, η οποία καταγγέλλει το κλείσιμο 180 μέσων ενημέρωσης και πάνω από 1.300 σωματείων, ενώσεων και οργανώσεων.