Ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

-
6

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα και οι συγκεντρωθέντες άρχισαν να αποχωρούν, αφού πέρασε αρκετή ώρα από το τέλος των ομιλιών.

Πριν από λίγο άνοιξαν και οι σταθμοί του Μετρό στην Ομόνοια και το Πανεπιστήμιο, οι οποίοι είχαν κλείσει νωρίτερα με εντολή της αστυνομίας για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία σε ανακοίνωσή της εκτιμά ότι οι συμμετέχοντες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ανέρχονται στις 140.000, οι διοργανωτές ωστόσο κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχής.

Για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, από τα οποία 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάχθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Μετά το πέρας των ομιλιών ένταση επικράτησε στα Προπύλαια, όπου γινόταν αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών,  όταν ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα προσπάθησε να περάσει το φράγμα της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και άνοιξαν μετά από ώρα τον φραγμό με τις κλούβες.

Λίγη ώρα αργότερα επεισόδια σημειώθηκαν  και μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μελών του ΝΑΡ (οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να σπάσουν την περιφρούρηση των μελών του ΝΑΡ, που βρίσκονταν μπροστά από τα γραφεία τους. Ακολούθησε χρήση χημικών και αποχώρηση των αστυνομικών.

Μίκης: Καλοί μου Έλληνες 

Με την προσφώνηση «Καλοί μου Έλληνες» ξεκίνησε την ομιλία του στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία ο Μίκης Θεοδωράκης, την ώρα που πλήθος κόσμου ξεσπούσε σε χειροκροτήματα.

"Αδέρφια μου φασιστές, ναζιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι. Θα μάθατε ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα κοκοράκια τους μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου», συνέχισε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ξεδιπλώνοντας όπως ο ίδιος είπε στην συνέχεια την ταυτότητά του: ότι ήταν και παραμένει διεθνιστής πατριώτης.

Στην ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθεί στο όνομα των Σκοπίων ο όρος Μακεδονία, ειδικά το "Νέα Μακεδονία" γιατί όπως είπε μια τέτοια εξέλιξη θα διέκοπτε την ιστορική συνέχεια και θα δημιουργούσε πρόσθετους κινδύνους. Την ίδια ώρα χιλιάδες κόσμου ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα φωνάζωντας το σύνθημα "Μίκη αλλάζεις την ιστορία".

Ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε στην συνέχεια μια ιστορική αναδρομή του προβλήματος, με σκληρό λόγο κατά της κυβέρνησης, αλλά με ενωτικά μηνύματα για τον ελληνικό λαό. Είπε επίσης ότι η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση, αλλά ούτε από μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ούτε καν από την ίδια την βουλή δεν μπορεί να ληφθεί η απόφαση για ένα τέτοιας σημασίας εθνικό θέμα, είπε ο Μίκης Θοδωράκης και διερωτήθηκε: Αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα.

"Για μας, τον ελληνικό λαό δεν χρειάζεται να γίνει δημοψήφισμα. Είναι ξεκάθαρη η απάντηση" τόνισε για να προσθέσει στην συνέχεια ότι αν μια κυβέρνηση θέλει να υπογράψει μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ρωτήσει τον λαό και κάλεσε τους βουλευτές να εργασούν προς την κατεύθυνση του δημοψηφίσματος και να υπερψηφίσουν μια τέτοια πρόταση.

Κασιμάτης: Η Ελλάδα εδώ είναι ολόκληρη και λέει «όχι»

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης που επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα στην ομιλία του τόνισε ότι «υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό».

Συνεχίζοντας ο κ. Κασιμάτης είπε ακόμη ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι «χειροπόδαρα» συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο «ναι» στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει «όχι» στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιωνία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του».