Όχι αποχώρηση ΗΠΑ από συμφωνία με Ιράν, λέει ο Τζόνσον

-
1

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προτρέπει τον πρόεδρο Τραμπ να μην αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Τζόνσον βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για μια διήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσυρθεί από την συμφωνία.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία εργάζονται παρασκηνιακά επί εβδομάδες προσπαθώντας να πείσουν τον Τραμπ. Σε άρθρο του στους New York Times ο Βρετανός υπουργός υποστηρίζει ότι μόνο το Ιράν θα επωφεληθεί, αν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας.

«Από όλες τις επιλογές που διαθέτουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, αυτή η συμφωνία έχει τα λιγότερα μειονεκτήματα», υπογραμμίζει ο Τζόνσον. «Έχει σίγουρα αδυναμίες, όμως είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να διορθωθούν», προσθέτει.

«Όντως αυτή τη στιγμή η Βρετανία συνεργάζεται με την κυβέρνηση Τραμπ και τους Γερμανούς και Γάλλους εταίρους μας προκειμένου να διορθωθούν οι αδυναμίες», επισημαίνει ο Τζόνσον. Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, η συμφωνία έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, καθώς και μέλη του Κογκρέσου αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις.