Πάει για πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ντιμιτρόφ μετά τις Πρέσπες

-
110

Ως τον επικρατέστερο να λάβει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ τα σκοπιανά Μέσα Ενημέρωσης.

Οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 21η Απριλίου, για τον πρώτο γύρο και την 5η Μαΐου για τον δεύτερο. Η ονοματολογία ωστόσο για τους υποψηφίους έχει ξεκινήσει, όπως και οι διεργασίες στα κόμματα.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους να λάβουν το χρίσμα του SDSM, του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ.  Ανάμεσα στα φαβορί για το χρίσμα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Ολιβερ Σπάσοφσκι.  Ως φαβορί φέρεται και ο εθνικός συντονιστής για το ΝΑΤΟ Στέβο Πεντάροφσκι, που ήταν υποψήφιος και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, στις οποίες ηττήθηκε από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE, θα αναδειχθεί από την συνδιάσκεψη του κόμματος στις 16 Φεβρουαρίου. Συνολικά 9 διεκδικούν το χρίσμα, από τους οποίους επικρατέστεροι θεωρούνται η 64χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων και ο 41χρονος Βλάτκο Γκιόρτσεφ, βουλευτής του VMRO-DPMNE.