Πάει Πελοπόννησο - Κύθηρα ο μεσογειακός κυκλώνας, αύριο προς Αττική

-
213

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας “Ξενοφών” (για άλλους “Ζορμπάς”), έχει ήδη εμφανιστεί στις δορυφορικές εικόνες στροβιλιζόμενος στα ανοιχτά της Κυρηναϊκής χερσονήσου. Για τις επόμενες ώρες έως και το τέλος του 24ώρου θα κινηθεί αργά βόρεια / βορειοδυτικά φτάνοντας στο νότιο Ιόνιο.

Κατά το διάστημα αυτό, το σύστημα ισχυροποιείται, με πιθανή πίεση στο κέντρο του στα 990-992hpa, τιμή αρκετά χαμηλή για τα δεδομένα της περιοχής. Από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, η τροχιά του αλλάζει και αρχίζει να κινείται ανατολικά με το κέντρο του να στοχεύει τη νότια Πελοπόννησο/περιοχή Κυθήρων με προοπτική εισόδου στη συνέχεια προς στο Αιγαίο.

Κατά τη φάση αυτή, θα αρχίσει μεν να χάνει την ισχύ του, θα είναι όμως ακόμη σε θέση να προκαλέσει έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα σε όσες περιοχές βρεθούν σε ακτίνα 100-150χλμ από το κέντρο του. Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση από την Αττική, με τις πιθανότητες όμως να παραμένουν μικρές για είσοδο του συστήματος στον νομό.

Πριν περάσουμε στο αναλυτικό δελτίο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη, ότι από τη μία πλευρά ΔΕΝ πρέπει να υποτιμούμε την ισχύ αυτής της κακοκαιρίας διότι θα διατηρεί ακόμη κάποια χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα -ιδιαίτερα κοντά στο κέντρο της- από την άλλη όμως, απέχει πολύ από να προσεγγίσει τα επίπεδα Τυφώνα (έστω κατηγορίας 1), όπως λανθασμένα παρουσιάστηκε.

Έτσι λοιπόν, Επικίνδυνες συνθήκες αναμένονται στους εξής νομούς / περιοχές (σε παρένθεση το χρονικό διάστημα):

Μεσσηνία & Λακωνία (06.00 – 18.00), περιοχή Κυθήρων και νομός Χανίων (09.00-21.00), Κυνουρία και Αργολίδα (12.00-18.00), Κυκλάδες (12.00-24.00).

Στις περιοχές αυτές θα σημειωθούν πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως και 11 Μποφώρ (τοπικά αναμένεται να τα πιάσει) και πολύ ισχυρές/καταρρακτώδεις βροχές. Το χρονικό διάστημα αναφοράς είναι το πιθανότερο και ενδέχεται να μετατοπιστεί 2-3 ώρες πριν ή/και μετά.

Κατά συνέπεια, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως στα παράκτια τμήματα. Μεγάλη προσοχή στο Μυρτώο πέλαγος, στις δυτικές Κυκλάδες, στη νότια Πελοπόννησο και στη δυτική Κρήτη καθώς αναμένεται πολύ μεγάλος κυματισμός (θα ξεπεράσει τα 6μ).

Στην υπόλοιπη χώρα: Ισχυρές βροχές από το πρωί γενικότερα στην Πελοπόννησο, φαινόμενα που θα επεκταθούν από τα νοτιότερα προς τα βορειότερα και προς το μεσημέρι και σε αρκετά τμήματα της ανατολικής Στερεάς, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας βροχές αναμένονται και στα νοτιότερα της Θεσσαλίας, κατά τόπους ισχυρές.

Κλειστός καιρός και σε κεντρικό/ανατολικό Αιγαίο με εκδήλωση βροχών και από το απόγευμα και καταιγίδων. Άστατος καιρός στα ανατολικότερα τμήματα της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα με κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις και αναπτύξεις νεφών και όμβρους, ενώ από το απόγευμα και μετά, εκδήλωση καταιγίδων στα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αυξημένες νεφώσεις και κατά τόπους βροχές στα βόρεια.

Η θερμοκρασία έως τους 21-24 βαθμούς στις περισσότερες πεδινές, παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, έως τους 26 στην παράκτια Ήπειρο, στη βόρεια Κρήτη και στα νότια Δωδεκάνησα.

Αττική

Με την εξαίρεση των Κυθήρων, περιοχή για την οποία έχει δοθεί πρόγνωση στο γενικό δελτίο, στις υπόλοιπες περιοχές του νομού, νεφελώδης στο ξεκίνημά του ο καιρός, με κατά τόπους ασθενείς βροχές, φαινόμενα που προς το μεσημέρι θα ενταθούν πρώτα στα δυτικά και νότια και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα.

Από αργά το απόγευμα έως και το τέλος της ημέρας, τα φαινόμενα θα είναι κατά διαστήματα ισχυρά με πιθανότητα εκδήλωσης και καταιγίδων κυρίως στα νοτιότερα.

Οι άνεμοι αρχικά ασθενείς/μέτριοι Α/ΝΑ, στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε Α/ΒΑ και αργότερα ΒΑ σε ενίσχυση, φτάνοντας στα νότια τμήματα του νομού, στα νοτιότερα του Σαρωνικού και στον κόλπο των Πεταλιών κατά διαστήματα και τα 8 Μποφώρ (στα 6-7 στις υπόλοιπες περιοχές). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο κέντρο της Αθήνας από 18-22 βαθμούς.

Σημαντική σημείωση: Η πρόγνωση βασίζεται στις τελευταίες ανανεώσεις των προγνωστικών μοντέλων. Το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς και αν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει έκτακτη ενημέρωση.

ΠΗΓΗ: Νίκος Γκίκας, Defenceppoint.gr