Και πάλι Ιρανοί νεκροί από ισραηλινό πλήγμα σε Συρία

-
58

Τουλάχιστον εννέα Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης και σιίτες πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν στην Συρία από ισραηλινούς πύραυλους κοντά στη Δαμασκό. Οι αποθήκες όπλων οι οποίες επλήγησαν από τους Ισραηλινούς ανήκουν στους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περιοχή νοτιοδυτικά της Δαμασκού έγινε στόχος. Το Ισραήλ έχει ήδη βομβαρδίσει στρατιωτικές θέσεις εκεί, συμπεριλαμβανομένης αποθήκης όπλων τον Δεκέμβριο.

Χθεος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «υποστηρίζει απόλυτα» την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα, το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν τέθηκε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού εξαιτίας, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, του ενδεχομένου να υπάρξει ιρανική επίθεση από το συριακό έδαφος.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά το 2017, πολυάριθμες επιδρομές στη Συρία εναντίον δυνάμεων του καθεστώτος του Άσαντ και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Την 9η Απριλίου, πύραυλοι έπληξαν την στρατιωτική βάση T-4 στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 μαχητές, ανάμεσά τους επτά Ιρανοί.

Την 26η Απριλίου ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν διεμήνυσε ότι η χώρα του θα αποτρέψει κάθε απόπειρα στρατιωτικής εγκατάστασης του Ιράν στη Συρία, ειδικά στο συριακό τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν. Τρεις ημέρες αργότερα τουλάχιστον 26 μαχητές, στην πλειονότητά τους Ιρανοί, σκοτώθηκαν σε πυραυλικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών θέσεων του συριακού καθεστώτος.