Πάνε για διαιτησία Κύπρος- Ισραήλ λόγω "Αφροδίτης";

-
9

Οι εταιρείες, που διαχειρίζονται τα αδειοδοτημένα τεμάχια στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, ξεκινούν διάλογο για επίλυση της διαφοράς αναφορικά με το κοίτασμα «Αφροδίτη» και εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα επιλεγεί από Κύπρο και Ισραήλ η διαιτησία για το ζήτημα, είπε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης σχολίαζε έτσι ισραηλινό δημοσίευμα που ανέφερε πως οι δύο κυβερνήσεις κατέληξαν σε εξαρχής σε συμφωνία προσφυγής σε διεθνή διαιτησία για την τελική κατανομή των ποσοτήτων φυσικού αερίου, που υπάρχουν στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι η επέκταση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» από την κυπριακή στην ισραηλινή ΑΟΖ είναι μια από τις πιο σοβαρές διαφορές, που αντιμετωπίζουν Κύπρος και Ισραήλ. Επίσης, σημείωσε ότι καταβλήθηκε πολύχρονη προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο για εξεύρεση λύσης και ότι η διαδικασία για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κοιτάσματος συνεχίζεται κανονικά.

Ο κ. Λακκοτρύπης διευκρίνισε ότι το θέμα δεν αφορά καμία άλλη χώρα και καμία σχέση δεν έχει με τις προγραμματισμένες επαφές του στην Αίγυπτο.