Παραμονή Αμερικανών στη Νότια Κορέα ότι και να γίνει με Βόρεια

-
4

Δεν θέλει αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της η Νότια Κορέα ακόμα και αν υπογραφεί οριστική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική προεδρία.

«Τα στρατεύματα των ΗΠΑ τα οποία σταθμεύουν στη Νότια Κορέα είναι ένα ζήτημα που αφορά τη συμμαχία ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει καμιά σχέση με την υπογραφή συμφωνιών ειρήνης», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της χώρας Μουν Τζε-ιν.

Η Σεούλ θέλει την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων ως παράγοντας αποτροπής λόγω της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

Στη Νότια Κορέα παραμένουν σήμερα περίπου 28.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ που η Βόρεια Κορέα απαιτεί εδώ και καιρό να αποχωρήσουν και το θέτει ως όρο για μια ευρεία συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει επίσης τον τερματισμό των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Όμως η κοινή ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την συνάντηση των προέδρων Νότιας και Βόρειας Κορέας δεν περιέχει καμιά αναφορά για αποχώρηση των αμερικανών δυνάμεων.

Αμερικανικά στρατεύματα σταθμεύουν στη Νότια Κορέα από τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Η σύρραξη ανεστάλη απλά με εκεχειρία, κάτι που σημαίνει ότι από τεχνική άποψη, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.