Ποδαρικό με «ύμνους» για την ελληνική οικονομία

-
3

«Ευφορία στην Ακρόπολη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το οποίο αναφέρει ότι «το 2017 η ελληνική οικονομία σημείωσε για πρώτη φορά και πάλι ανάπτυξη, και φέτος ίσως η ανάπτυξη αυτή συνεχιστεί».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι «ξαφνικά, ακόμη και το πρόβλημα του χρέους μοιάζει εφικτό να επιλυθεί» και υπογραμμίζει ότι «κάποιοι βλέπουν την Ελλάδα να ξεπερνά κάθε προσδοκία».

Σύμφωνα με την Die Welt αισιοδοξία επικρατεί και στο χρηματιστήριο των Αθηνών και κάποιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα είναι η ευρωπαϊκή έκπληξη της χρονιάς. «Πάνω απ’ όλα όμως, επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη το πρόβλημα του χρέους. Αλλά ακόμη και γι αυτό ίσως υπάρξει λύση εντός του 2018» τονίζει το δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει για φέτος ανάπτυξη της τάξης του 2,5%, το ΔΝΤ προβλέπει 2,6% και κάποιοι οικονομολόγοι ακόμη περισσότερο. Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι δείκτες ανέβηκαν πέρυσι αισθητά περισσότερο απ’ ό, τι στη Γερμανία και ο δείκτης σκαρφάλωσε κατά ένα τέταρτο πιο ψηλά, σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα του Dax, ο οποίος βέβαια είχε τα προηγούμενα χρόνια σαφώς σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η πιθανότητα μιας βιώσιμης ανάπτυξης και μιας οικονομικής ανάκαμψης, που θα έχει αντίκρισμα και στους πολίτες, δεν ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια ποτέ μεγαλύτερη απ’ ό, τι είναι τώρα, επισημαίνει στην ανάλυσή της η Die Welt.

Το κόστος δανεισμού σε χαμηλό 12ετίας

Στο κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται και το Reuters, χαρακτηρίζοντας ως «το πιο εντυπωσιακό στοιχείο» το γεγονός ότι την Παρασκευή το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει πλέον η προσδοκία ότι η χώρα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης μέσα στο 2018, κάτι που όπως αναφέρει θα σηματοδοτούσε την ανάκαμψη οκτώ χρόνια μετά την περίοδο που η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής και της εξόδου από την ευρωζώνη.