Πομπέο: Ασφαλώς θα πήγαινα στο Ιράν αν χρειαζόταν

-
21

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ασφαλώς θα πήγαινε στο Ιράν για να διεξαγάγει συνομιλίες εάν απαιτείτο, εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον. «Σίγουρα. Αν χρειαζόταν, θα ήμουν ευτυχής να πάω εκεί . Θα καλωσόριζα την ευκαιρία να μιλήσω απευθείας στον ιρανικό λαό», είπε.

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει από πέρυσι, όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας —επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)— διότι τη θεωρούσε ανεπαρκή. Έκτοτε, η Ουάσινγκτον επανέφερε σε ισχύ τις κυρώσεις που επέβαλε στην Τεχεράνη κάνοντάς τις ακόμη πιο αυστηρές.

Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά από διάφορα επεισόδια στον Κόλπο, ειδικά τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοιο στο στενό του Ορμούζ και τις καταρρίψεις UAV. Τόσο η αμερικανική όσο και η ιρανική πολιτική ηγεσία λένε δημόσια ότι είναι εφικτό να γίνουν συνομιλίες, ωστόσο κάθε πλευρά θέτει πολύ διαφορετικούς όρους γι’ αυτό.

Όμως προχθές Τετάρτη κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τοποθέτηση που αρκετοί εξέλαβαν ως ένδειξη σκλήρυνσης της ιρανικής στάσης μεσούσης της ανόδου της έντασης.