Πόρισμα καταπέλτης για τη Μάνδρα

Σύνταξη SLpress.gr


+100%-

Καταπέλτης για τις δημόσιες υπηρεσίες είναι το ενδιάμεσο πόρισμα για τις φονικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική, το οποίο συνέταξε το κλιμάκιο επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο φέρνει στην δημοσιότητα η  «Εφ.Συν.», το καιρικό φαινόμενο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό 24 ανθρώπων, χαρακτηρίζεται μεν ακραίο, ωστόσο γίνεται εκτενής αναφορά σε ανθρώπινες αυθαίρετες παρεμβάσεις και σε ακρότατη γραφειοκρατία.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν, ότι όντως η βροχόπτωση στον ορεινό όγκο (όρος Πατέρα) ήταν καταιγιστική και ότι ο ρόλος της ήταν κρίσιμος στην εξέλιξη των γεγονότων, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη άφιξη των πλημμυρικών υδάτων από τους χείμαρρους Σούρες και Αγ. Αικατερίνης και μάλιστα στη μέγιστη παροχή τους. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι κοίτες των ομώνυμων ρεμάτων έχουν επιχωματωθεί και σχεδόν έχουν εξαφανιστεί κάτω από τον οικιστικό ιστό.

Παραλλήλως οι ελεγκτές αναδεικνύουν τις ευθύνες των δημόσιων υπηρεσιών, τόσο σε ό, τι αφορά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, όσο και για το μπάζωμα του ενός από τα δύο ρέματα, με το αυθαίρετο δημοτικό αμαξοστάσιο Μάνδρας.

Στο στόχαστρο το Δασαρχείο Αιγάλεω

Οι επιθεωρητές στα συμπεράσματά τους είναι ιδιαίτερα επικριτικοί για το Δασαρχείο Αιγάλεω, κυρίως σε ό, τι αφορά την υλοποίηση του έργου της εκτροπής της Αγ. Αικατερίνης. Καταλογίζουν μάλιστα στις δασικές υπηρεσίες «εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας», αλλά και «λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της σημασίας και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου».

Οι επιθεωρητές εκτιμούν ακόμη ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν άκρως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και «θα αντιμετώπιζε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη Μάνδρα ενός ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου όπως αυτό που συνέβη τη 15η Νοέμβρη».

Οι ευθύνες θα αποδοθούν και θα είναι ονομαστικές

Εξηγώντας τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα του ενδιάμεσου πορίσματος η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «οι κατασκευές και τα κτίσματα εμπόδισαν την ροή των πλημμυρικών υδάτων», κάνοντας λόγο για «κατασκευές, είτε αυθαίρετες  όπως το αμαξοστάσιο του δήμου, είτε παράτυπες όπως τα δύο βιοτεχνικά κτίρια που υπάρχουν μέσα στο ρέμα που απέκρυψαν την ύπαρξη ρέματος και πήραν άδεια».

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι «το 2003 έγινε επέκταση του σχεδίου πόλεως μέσα στο ρέμα και η περιοχή ονομάστηκε Αγία Αικατερίνη» και πρόσθεσε ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν με την ολοκλήρωση του τελικού πορίσματος και θα είναι ονομαστικές».

Η καταστροφή μπορούσε να αποφευχθεί

Σύμφωνα με την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης «θα έπρεπε να είχαν γίνει έργα υδρονομίας στο όρος Πατέρα», αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καταστροφή αν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία κόλλησαν. Προβλήματα παρουσιάστηκαν όπως είπε στη δημοπράτηση των εργασιών, στις απαλλοτριώσεις και πόσο χρόνο πήραν αυτά. Οι μελέτες αυτές είχαν ξεκινήσει από παλιά. Το έργο ήταν έτοιμο αλλά εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών και όχι επί της ουσίας θεμάτων εμπόδισαν την υλοποίηση του έργου. Τελικά η συναίνεση του δασαρχείου Αιγάλεω έδωσε τη δυνατότητα επίσπευσης των έργων, αλλά αυτό έγινε μετά» κατέληξε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

Τι είχε πει τότε η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής, με ανακοίνωσή της, στις 17 Νοεμβρίου 2017, είχε  διαψεύσει κατηγορηματικά την «συστηματική αναπαραγωγή ψευδών ανακριβών ειδήσεων από ορισμένα εκδοτικά κέντρα» σχετικά με «δήθεν αδράνεια της Περιφέρειας» για τη μελέτη σχετικά με το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης.

«Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας όπως συνειδητά παραπληροφορούν ορισμένοι. Έχει δεσμεύσει 12 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της, εγκρίνει τη μελέτη από το 2014, την έχει στείλει στο Δασαρχείο του Δήμου Αιγάλεω, για να λάβει από αυτό το… 2017 την απάντηση ότι τη βάζει στο αρχείο και ότι ζητάει νέα στοιχεία! Η υπόθεση αποτελεί τη συμπύκνωση όλων των χρόνιων δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης που λειτουργούν ως τροχοπέδη και διαιωνίζουν την αναποτελεσματικότητα, ειδικά σε κρίσιμα έργα όπως το συγκεκριμένο. Αυτή ακριβώς ήταν και η αιτία κατάθεσης από την Περιφερειάρχη της αναφοράς της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου: να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας» ανέφερε η ανακοίνωση της  Περιφέρειας.

bookmark icon