Πόρτα Πούτιν στον Ερντογάν στην σύνοδο της Τεχεράνης

-
1057
Πόρτα Πούτιν στον Ερντογάν στην σύνοδο της Τεχεράνης

Η συριακή κυβέρνηση «έχει το δικαίωμα» να πάρει και πάλι τον έλεγχο του συνόλου της εθνικής επικράτειας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην σύνοδο της Τεχεράνης, την ώρα που δείχνει όλο και πιο κοντινή μια επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ στην Ιντλίμπ.

«Η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της εθνικής επικράτειάς της και οφείλει να το πράξει», δήλωσε ο Πούτιν, κατηγορώντας τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι «συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τους βομβαρδισμούς».

«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος εκφράζοντας για άλλη μία φορά την στήριξή του στον Άσαντ. Παραλλήλως εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, επειδή, όπως είπε, το Μέτωπο Νόσρα και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που βρίσκονται στην περιοχή, δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Με το τέλος των συνομιλιών μάλιστα έκανε σαφές ότι ο κύριος στόχος είναι η εκδίωξη των μαχητών από την Ιντλίμπ, εξέλιξη που φέρνει πιο κοντά μια επίθεση του συριακού στρατού.

Στην κοινή δήλωση των τριών προέδρων πάντως αναφέρεται ότι το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού, «σε πνεύμα συνεργασίας», τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται ότι τα τρία μέρη συμφώνησαν πως πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι. Προστίθεται τέλος ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα διεξαχθεί στην Ρωσία.