Ποτάμι: Λάθος η αναστολή διαπραγματεύσεων με Τουρκία

-
53

"Το ψήφισμα της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο προτείνεται η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, είναι λανθασμένο.

"Κινείται στον αντίποδα των προτεραιοτήτων για σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή μας, ενώ αντιστρατεύεται και τον στόχο για εκδημοκρατισμό της γειτονικής χώρας", αυτό αναφέρει το Ποτάμι, σχετικά με την χθεσινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

"Αυτό αποδεικνύουν, πέραν των άλλων, οι φωνές των προοδευτικών και ευρωπαϊστών διανοουμένων, των αγωνιστών της δημοκρατίας και της φιλίας, των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών από την Τουρκία, που είχαν ζητήσει να μην περάσει το ψήφισμα αυτό.

"Το μη δεσμευτικό αυτό ψήφισμα, για το οποίο πρωτοστάτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο υποψήφιος του στις ευρωεκλογές, Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς και οι δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι μακριά από την εθνική μας γραμμή και τα συμφέροντα των Ελλήνων.

"Αποτελεί στην πραγματικότητα μια υποχώρηση στις δυνάμεις του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε δεν πρέπει να παρασυρθούν από αυτό το κλίμα.

"Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε το ακριβώς αντίστροφο: ένα δεύτερο "Ελσίνκι". Μια διαδικασία επανεμπλοκής των ευρω-τουρκικών σχέσεων σε νέα βάση, με σαφή χρονοδιαγράμματα και θεσμικούς ελέγχους όσον αφορά την πρόοδο της Τουρκίας, τόσο για την πορεία των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και του εκδημοκρατισμού της, όσο και για την συμπεριφορά της προς τις γειτονικές της χώρες που θα συμπεριλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό", καταλήγει.